Od 24. Juna 1941, Dana sjećanja na Jadovno, prošlo je:

JADOVNIČANI PORUČUJU:

Teče 80-ta godina od početka Pokolja, genocida počinjenog nad srpskim narodom od strane NDH. Osamdeset godina od tragedije na Velebitu, ličkom polju, ostrvu Pagu. Ako Bog da, sabraćemo se 19. juna 2021. kod Šaranove jame.

 

Mitrović: Radom i zalaganjem do statusa od javnog interesa

Datum objave: subota, 12 marta, 2016
Veličina slova: A- A+
Nedeljko Mitrović
Nedeljko Mitrović

Modriča – Predsjednik Organizacije zarobljenih i poginulih boraca i nestalih civila Republike Srpske Nedeljko Mitrović rekao je danas da Boračka organizacija Srpske /BORS/ ne može dekretom da dobije poziciju jedine organizacije od javnog interesa, već da se mora dokazati radom i zalaganjem za prava porodica poginulih i zarobljenih boraca i nestalih civila.

“Boračka organizacija je dvije decenije bježala od procesa traženja nestalih boraca, a danas bi da vodi glavnu riječ”, rekao je Mitrović novinarima u Modriči, komentarišući stav BORS-a da jedino on može imati status organizacije od javnog interesa.

Mitrović, koji je prisustvovao sastanku predstavnika opštinskih i regionalnih odbora Organizacije porodica poginulih i zarobljenih boraca i nestalih civila, smatra da je degutantno govoriti o zahtjevima BORS-a, u kojem, kako je rekao, ima i onih koji su odgovorni za nestanak boraca i za pogibije u ratu.

On je podsjetio da je Organizacija zarobljenih i poginulih boraca i nestalih civila Srpske registrovana 1996. godine i da je jedina organizacija koja zastupa prava ovih kategorija, među kojima i pravo na zapošljavanje djece poginulih i nestalaih boraca.

Prema Mitrovićevim riječima, besmisleno je da rukovodstvo BORS-a komentariše Akcioni plan zapošljavanja djece poginulih i zarobljenih boraca s obzirom da dokument nisu ni pročitali.

“Na birou rada u Republici Srpskoj evidentirano je 3.000 djece poginulih i zarobljenih boraca čije bi zaposlenje primjenom Akcionog plana bilo riješeno u roku od dvije godine”, rekao je Mitrović.

Na današnjem sastanku usvojena je inicijativa rukovodstava Organizacije da se u svim odborima u Srpskoj, u naredna dva mjeseca, organizuju javne tribine o problemima u procesu traženja nestalih boraca i civila.

Tribine će biti organizovane i u vezi sa problemom zapošljavanja djece poginulih boraca, stambenom zbrinjavanju ove populacije, te o nastavku procesa posthumnog odlikovanja poginulih boraca koji je započet 2012. godine.

Izvor: Glas Srpske

 

Vezane vijesti:


Tagovi:

Pomozite rad udruženja Jadovno 1941.

Napomena: Izneseni komentari su privatna mišljenja autora i ne održavaju stavove UG Jadovno 1941. Komentari neprikladnog sadržaja će biti obrisani vez upozorenja.

KOMENTARI

Ostavite odgovor

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Neophodna polja su označena *

Top