Ж | Ž

Podijelite vijest (kliknite na + za više opcija):

Mitrović: Postupiti kao vlasti Kantona Sarajevo

Predsjednik Republičke organizacije porodica zarobljenih i poginulih boraca i nestalih civila Nedeljko Mitrović apelovao je da načelnici i gradonačelnici opština i gradova u Republici Srpskoj postupe na isti način kao vlasti Kantona Sarajevo i ne dozvole postavljanje spomenika i spomen-ploča poginulim pripadnicima takozvane Armije BiH u lokalnim zajednicama Srpske.

Nedeljko Mitrović Foto: RTRS
Nedeljko Mitrović Foto: RTRS

Mitrović je rekao da bi lokalne vlasti u Srpskoj trebalo da donesu pravilnik sličan onom u Kantonu Sarajevo, kojim bi bilo regulisano ovo pitanje.

On je napomenuo da je Republička organizacija u proteklih devet godina bezuspješno pokušavala da podigne spomen-ploče za stradale pripadnike JNA u Dobrovoljačkoj ulici u Sarajevu i u Tuzlanskoj koloni.

“To se vjerovatno neće ni desiti jer smo krajem decembra prošle godine od Kantona Sarajevo dobili dopis u kojem nas obavještavaju da je grad Sarajevo još 2011. godine donio odluku o spomenicima od značaja za grad”, istakao je Mitrović.

U pomenutoj odluci navedeno je da je riječ o spomenicima kojima se obilježavaju istorijski događaji od posebnog značaja za grad Sarajevo i BiH, događaji koji su obilježili bližu i dalju istoriju i dali poseban doprinos razvoju i afirmaciji Sarajeva i BiH.

Mitrović je podsjetio da je, mimo znanja institucija u Srpskoj, u Žepi nedavno položen kamen temeljac za izgradnju memorijalnog centra za 457 pripadnika takozvane Armije BiH i bošnjačkih civila iz Žepe koji su poginuli u proteklom ratu, te da su se predstavnici Medžlisa Islamske zajednice ove opštine oglušili o zakon i pravila koja važe u lokalnim zajednicama.

“Neprihvatljivo je da jedan narod može i ima pravo da podiže spomen-obilježja kad god i gdje god im to padne na pamet, a da se drugima to pravo uskraćuje”, zaključio je Mitrović.

Izvor: Radio Televizija Republike Srpske

 

Vezane vijesti:

Mitrović vjeruje da će nova komisija o Sarajevu biti formirana

Podijelite vijest (kliknite na + za više opcija):

Pomozite rad udruženja Jadovno 1941. uplatom preko PayPal-a:

Napomena: Izneseni komentari su privatna mišljenja autora i ne održavaju stavove UG Jadovno 1941. Komentari neprikladnog sadržaja će biti obrisani bez upozorenja.

Ostavite odgovor

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Neophodna polja su označena *

Pratite nas na društvenim mrežama: