fbpx
Pretraga
Close this search box.
Ж | Ž

Podijelite vijest:

KOMENTAR: Smeta im spomen – ploča generalu Bratiću, a rehabilituju tekovine NDH

Zbog te ploče, otkrivene u jednoj novosadskoj kasarni, uputili su našoj ambasadi u Zagrebu diplomatsku notu.

Hrvatska opet vrti staru, pohabanu ploču protiv Srbije. Novi povod im je otkrivanje spomen-ploče generalu nekadašnje JNA Mladenu Bratiću u Novom Sadu, koji je poginuo u borbama za Vukovar 1991. godine.

Zbog te ploče, otkrivene u jednoj novosadskoj kasarni, uputili su našoj ambasadi u Zagrebu diplomatsku notu. Nota je upućena, a nije teško otkriti po kojim notama „igra“ tamošnje rukovodstvo: Gde god udare budakom, naprave spomenik Alojziju Stepincu ili nazovu ulicu po Mili Budaku. Šta je to nego otvorena poruka da su (za dom) uvek spremni, rehabilitujući tekovine NDH.

Njihovi prethodnici u Drugom svetskom ratu koristili su jednu drugu alatku. Maljevima su ubijali na hiljade Srba u Jasenovcu. A, njihovi naslednici nisu u stanju da maknu ploču na kojoj piše „Za dom spremni“ i koja je udaljena samo desetak kilometara od Jasenovca. A smeta im spomen-ploča u novosadskoj kasarni.

Nisu spremni da uklone ploču iz Jasenovca, a spremni su da čekićima lupaju ćiriličke table na vukovarskim i drugim ulicama… Pa ko onda udara u klin, a ko u ploču?

Da li oni stvarno misle da svoja nedela mogu da „ispeglaju“ pozivom na jednu diplomatsku notu o kojoj ne vredi ni trošiti reči. Umesto što vrte staru ploču, koja svima para uši, mogli bi barem malo da pokažu dobre volje prema svojim susedima.

Evo male šanse, koju su najavili neki naši mediji. Naime, izaslanik Stejt departmenta za Holokaust Tomas K. Jazgerdi poslao je pismo hrvatskoj ministarki kulture. U tom pismu traži da se ona sastane sa našim režiserom Gagom Antonijevićem i da Hrvatska pomogne snimanje filma o zločinima u logoru u Jasenovcu.

Živo nas interesuje kakav će biti odgovor Zagreba na to pismo preko Bare. I da li će sve, opet, pasti u vodu.

Autor: Ivan LOVRIĆ

Izvor: NOVOSTI

Podijelite vijest:

Pomozite rad udruženja Jadovno 1941.

Napomena: Izneseni komentari su privatna mišljenja autora i ne održavaju stavove UG Jadovno 1941. Komentari neprikladnog sadržaja će biti obrisani bez upozorenja.

Ostavite odgovor

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Neophodna polja su označena *

Pratite nas na društvenim mrežama: