Od 24. Juna 1941, Dana sjećanja na Jadovno, prošlo je:

JADOVNIČANI PORUČUJU:

Teče 80-ta godina od početka Pokolja, genocida počinjenog nad srpskim narodom od strane NDH. Osamdeset godina od tragedije na Velebitu, ličkom polju, ostrvu Pagu. Ako Bog da, sabraćemo se 19. juna 2021. kod Šaranove jame.

 

Komentar: Kolona

Datum objave: četvrtak, 17 maja, 2018
Veličina slova: A- A+

U Tuzli čak nema ni elementarnog poštovanja od onih koji, konačno, treba da se uzdignu iznad svake ludosti iz prošlosti i kažu šta se, zapravo, dogodilo

Vladimir Mitrić
Vladimir Mitrić

Dok su, 15. maja, na dan brutalnog ubistva 132 vojnika JNA i civila i ranjavanja njih 78, Srbi odavali poštu nedužnim žrtvama, koji su se, po dogovoru sa tuzlanskim vlastima (multietničkim?!), te 1992. mirno povlačili iz kasarne u “gradu soli” ka Majevici, Drini i Srbiji, zvanična Tuzla je, kao i obično, obeležavala “Dan pobede”!

I, opet, tobože, multietnička Tuzla. A, i vrapci znaju da je reč o stradanju mladih ljudi, među kojima su i golobradi vojnici JNA, koji su se vraćali, u najvećem miru, sa odsluženja vojnog roka iz BiH, gde su ih u crno zavili baš oni koji su, koliko do juče klicali Jugi i njenoj JNA!

Zbog bestijalnog načina na koji su umorene, mnoge žrtve nikada nisu mogle da budu identifikovane. Veliki broj nesrećnih ljudi spaljen je u vozilima, mnogi su postradali od snajpera, bombi i kojekakvih zapaljivih sredstava koja su bacana na njih, uz direktan prenos. I sve to u Tuzli čiji su se zvaničnici hvalili da su multietnička, multikulturalna i multikonfesionalna sredina.

I njen tadašnji gradonačelnik Selim Bešlagić spominjan je kao mogući dobitnik Nobelove nagrade za mir, u čemu je imao podršku, i te kakvu, čak i iz nekih krugova iz Srbije?! Pravde za žrtve iz kolone nema ni za lek. U Tuzli čak nema ni elementarnog poštovanja od onih koji, konačno, treba da se uzdignu iznad svake ludosti iz prošlosti i kažu šta se, zapravo, dogodilo.

I srpska strana treba, konačno, da poradi da oni koji su pregovarali o povlačenju i oni koji su obećavali pomoć i podršku, ako tuzlanske vlasti prevare, kako je i bilo, izađu pred lice pravde. Ne bez razloga, jer su se takvi izvukli, živi su i zdravi, dok su postradali oni koji su, u svakom pogledu – bili nevini.

Autor: Vladimir MITRIĆ

Izvor: NOVOSTI

Vezane vijesti:

Tuzla „koči“ spomen-obeležje

I krv je gorela u tuzlanskoj koloni

Svedok „Tuzlanske kolone“: Krv je morala da padne | Jadovno 1941.

Goreo sam u vozilu: Ispovest vojnika iz „tuzlanske kolone“

Sjećanje na stradale vojnike JNA u „Tuzlanskoj koloni“

Savanović: Poštovanje žrtvama koje su dovele do stvaranja Srpske

25 godina od „Tuzlanske kolone“: I pravda stradala „u zasedi“
Pomozite rad udruženja Jadovno 1941.

Napomena: Izneseni komentari su privatna mišljenja autora i ne održavaju stavove UG Jadovno 1941. Komentari neprikladnog sadržaja će biti obrisani vez upozorenja.

KOMENTARI

Ostavite odgovor

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Neophodna polja su označena *

Top