fbpx
Ж | Ž

Podijelite vijest:

Komemoracija za žrtve nekadašnjeg logora za Jevreje

Na jevrejskom groblju u Đakovu danas je održana komemoracija u pomen na žrtve nekadašnjeg logora za Jevreje, koji je postojao u vrijeme Nezavisne Države Hrvatske.


Komemoracija je započela kod spomen-obilježja na jevrejskom groblju, na kojem su položili vijence predstavnici jevrejskih opština iz Osijeka, Sarajeva, Zagreba i Beograda, te predstavnici grada Đakova, a služen je i vjerski obred.

Na žrtve i Holokaust, kao zlo koje se više ne smije ponoviti čovječanstvu, podsjetio je predsjednik Koordinacije jevrejskih opština Hrvatske Ognjen Kraus, a obratili su se i predstavnici Jevrejske opštine Osijek, koja je organizator komemoracije, prenijeli su hrvatski mediji.

Komemoraciji je prisustvovalo i nekoliko preživjelih logoraša, koji su sada već u devetoj deceniji života.

Sabirni logor za Jevreje u Đakovu djelovao je od 1941. do 1942. godine, a u njega su deportovani većinom Jevreji iz Bosne – oko 2.000 žena, djece i staraca.

U njemu je umrlo oko 550 logoraša, a brojnima je Đakovo bilo tek „privremena stanica“ do Jasenovca, Aušvica i drugih logora.

Logoraše koji su stradali u đakovačkom logoru tadašnji grobar Stjepan Kolb sahranjivao je na jevrejskom groblju u Đakovu, uz označavanje njihovih imena, godine i mjesta rođenja.

Upravo po tome je to groblje jedinstveno u svijetu, a limene pločice sa podacima pokojnika nedavno su zamijenjene kamenima.

Izvor: SRNA

Podijelite vijest:

Pomozite rad udruženja Jadovno 1941.

Napomena: Izneseni komentari su privatna mišljenja autora i ne održavaju stavove UG Jadovno 1941. Komentari neprikladnog sadržaja će biti obrisani bez upozorenja.

Ostavite odgovor

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Neophodna polja su označena *

Pratite nas na društvenim mrežama: