fbpx
Ж | Ž

Podijelite vijest (kliknite na + za više opcija):

Komemoracija u Blajburgu će ipak biti održana?

Organizator tradicionalne komemoracije ustašama na Lojbuškom polju, kraj Blajburga, tvrdi da će, iako zabranjena za održavanje biskupske mise, ipak biti održana 18. maja.

Austrijski mediji, naime, pišu da je organizator prošle sedmice o tome pismom obavijestio opštinske vlasti Feklamarkta.

Organizator komemoracija na Lojbuškom polju je tzv. Počasni blajburši vod, registrovan kao udruženje u Klagenfurtu (Celovac) nikako se nije mirio sa činjenicom da je nadležna biskupija Gurk-Klagenfurt ove godine odlučila da zabrani biskupsku misu zbog veličanja ustaštva, što, kako su naveli u pismu hrvatskim vlastima, šteti ugledu Katoličke crkve.

Crkva je tu izabranu izdala jer smatra da bi joj se moglo zamjeriti da dozvoljava instrumentalizaciju vjerskog obreda u političke svrhe i da se nje dovoljno distancirala od fašističke ideologije.

Mediji prenose da za sada nije podnesena zvanična prijava ovog okupljanja, ali da vlasti očekuju da će ona uslijediti.

Odbijanje crkve da ove godine odobri biskupsku misu naišlo je na veliko negodovanje u Hrvatskoj, posebno Sabora pod čijim pokroviteljstvom se ona održava.

Austrijski mediji su ukazali da je komemoracija u Blajburgu već godinama mjesto okupljanja desničara, te podsjećaju da je prošle godine sedam osoba uhašeno, a protiv njih devet je podnesena prekršajna prijava zbog kršenja zakona o zabrani veličanja nacizma.

Pet od njih, podsjećaju, već je pravosnažno osuđeno.

Izvor: TANJUG

Vezne vijesti:

„Cela Hrvatska je Blajburg“

Koruška Katolička crkva zabranila misu u Blajburgu

Podijelite vijest (kliknite na + za više opcija):

Pomozite rad udruženja Jadovno 1941.

Napomena: Izneseni komentari su privatna mišljenja autora i ne održavaju stavove UG Jadovno 1941. Komentari neprikladnog sadržaja će biti obrisani bez upozorenja.

Ostavite odgovor

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Neophodna polja su označena *

Pratite nas na društvenim mrežama: