fbpx
Pretraga
Close this search box.
Ж | Ž

Podijelite vijest:

Kojić: Nezavisna međunarodna komisija da utvrdi istinu o stradanjima

Milorad Kojić

Predsjednik Opštinske organizacije porodica zarobljenih i poginulih boraca i nestalih civila Srebrenice Branimir Kojić uvjeren je da će Nezavisna međunarodna komisija za istraživanje stradanja svih naroda u srebreničkoj regiji od 1992. do 1995. godine raditi profesionalno i objektivno i relativno brzo utvrditi osnovne činjenice o ratu i stradanjima.

Kojić je rekao Srni da još niko nije osuđen za brojne zločine i masovna ubistva srpskih civila i zarobljenih vojnika, odnosno vođeno je nekoliko sudskih procesa i samo u jednom su počinioci zločina osuđeni za pojedinačna ubistva.

„U Srebrenici i oko nje bila su velika srpska stradanja u prvoj godini rata kada su se dogodili masovni progon, ubistva i uništavanje svega što je srpsko s ciljem etničkog nestanka Srba. U toj godini ubijeno je oko 80 odsto Srba od 3.267 koliko ih je ukupno poginulo u srednjem Podrinju i Birču od 1992. do 1995. godini“, naveo je Kojić.

Prema njegovim riječima, niko nije odgovarao ni za zločine u Drugom svjetskom ratu nad srebreničkim Srbima koje su počinile ustaše među kojima su bili lokalni muslimani.

„To je ohrabrilo potomke zločinaca da to ponove i u posljednjem ratu. Ukoliko ne budu odgovarali to im je jasan signal i podsticaj da bez odgovornosti počnu novi rat i ponove slične zločine nad Srbima zbog kojih njihovi preci nisu odgovarali“, kaže Kojić.

On je naglasio da je šteta što nezavisna međunarodna komisija za istraživanje stradanja svih naroda u srebreničkoj regiji od 1992. do 1995. godine nije formirana ranije, ali da se nada da ni sada nije kasno da bude utvrđena istina o stradanjima.

„Tek kada se utvrdi i prihvati istina o karakteru rata i svim stradanjima na području ove opštine može biti pomirenja i izgradnje suživota. Bez istine i odgovornosti nema pomirenja, povjerenja, ni bezbjedne budućnosti nikome na ovim prostorima“, napomenuo je Kojić.

Vlada Republike Srpske imenovala je 7. februara članove dvije međunarodne i nezavisne komisije – za stradanje svih naroda u i oko Srebrenice od 1992. do 1995. godine i za stradanje Srba u Sarajevu od 1991. do 1995. godine.

Predsjedavajući komisije za Srebrenicu je Gideon Grajf, izraelski stručnjak za istraživanje Holokausta.

Osim Grajfa, članovi Komisije za Srebrenicu su Adenrele Šinaba iz Nigerije, Juki Osa iz Japana, Rodžer Bajard iz Australije, Zeng Ji iz Kine, Đuzepe Zakarija iz Italije, Markus Goldbah iz Njemačke, Lavrens Armand Frenč iz SAD i Marija Đurić iz Srbije.

Izvor: SRNA

Podijelite vijest:

Pomozite rad udruženja Jadovno 1941.

Napomena: Izneseni komentari su privatna mišljenja autora i ne održavaju stavove UG Jadovno 1941. Komentari neprikladnog sadržaja će biti obrisani bez upozorenja.

Ostavite odgovor

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Neophodna polja su označena *

Pratite nas na društvenim mrežama: