Od 24. Juna 1941, Dana sjećanja na Jadovno, prošlo je:

JADOVNIČANI PORUČUJU:

Teče 80-ta godina od početka Pokolja, genocida počinjenog nad srpskim narodom od strane NDH. Osamdeset godina od tragedije na Velebitu, ličkom polju, ostrvu Pagu. Ako Bog da, sabraćemo se 19. juna 2021. kod Šaranove jame.

 

Koji su zaključci drugog dana konferencije o Jasenovcu?

Datum objave: sreda, 23 maja, 2018
Veličina slova: A- A+

Međunarodna javnost mnogo više je upoznata sa stradanjima u logorima Aušvic i Dahau, nego u Jasenovcu, pa bi podatke o genocidu počinjenom nad Srbima, Jevrejima i Romima u NDH-a trebalo dodatno predstaviti u najvećim svjetskim centrima. Ovo je jedan od zaključaka Sedme međunarodne konferencije o Jasenovcu, održane u Banjaluci.

Učesnici Konferencije ukazali su da je priča o genocidu nad Srbima, Jevrejima, Romima i ostalim antifašistima nedovoljno zastupljena čak i u srpskim udžbenicima.

Ponavljaju da je nedopustivo da grobna polja, u kojima su tijela više od 700.000 stradalnika, đaci i nastavnici posjećuju isključivo na svoju inicijativu.

“Da u programe škola uđe jedan obaveza, a to je da u toku školovanja svaki đak, bar jednom, prođe kroz jasenovačka stratišta”, apeluje Srboljub Živanović, predsjednik Međunarodne komisije za utvrđivanje istine o Jasenovcu.

Da trenutni međunarodni odnosi pogoduju realizaciji još jednog važnog zaključka Konferencije, upoznavanju svjetske javnosti sa potpunom istinom o genocidu, smatra dugogodišnji srpski diplomata Vladislav Jovanović.

Održavanje Konferencija o Jasenovcu u Izraelu i zgradi Ujedinjenih nacija je, kaže, značajno doprinijelo tom nastojanju. Jovanović predlaže da Srbi istinu o svojim žrtvama genocida, pokušaju uvrstiti u listu svjetskih političkih dobara.

“U čemu treba da budemo inspirisani primjerima Izraela i Jermenije, koji su mobilisali cijeli svoj nacionalni korpus i ostale isntitucije, i tu istinu plasirali u parlamente svjetskih država”, kaže Vladislav Jovanović, nekadašnji ministar spoljnih poslova SR Jugoslavije.

“Jasenovac je po broju žrtava bio treće stratište u Evropi. Po brutalnosti i načinu ubijanja bio je prvi u Evropi”, ističe Vladimir Lukić, nekadašnji predsjednik Vlade Republike Srpske .

Novootkrivene podatke, objavljene na Sedmoj međunarodnoj konferenciji o Jasenovcu inostranoj javnosti će predstaviti učesnici skupa iz Velike Britancije, Njemačke, Sjedinjenih Američkih Država i Rusije.

“Nije da je srpska tema trenutno tako široko prisutna na našim medijima kao što je bila za vrijeme bombardovanja i ratova devesedestih, ali Rusi koji se osjećaju srbofilima uvijek podržavaju ovave priče”, naglašava Pavel Tihomirov, novinar i publicista iz Rusije.

Na dvodnevnoj, međunarodnoj konferenciji o Jasenovcu stručna javnost je upoznata sa analizama 30 autora.

Održane su dvije panel-diskusije, promovisane tri knjige i postavljena izložba slika ruku preživjelih logoraša.

Izvor: Radio Televizija Republike Srpske

Vezane vijesti:

Konferencija o Jasenovcu – predstavljeni radovi o rasnim zakonima i Alojziju Stepincu

Dodik: Ubijanje Srba u Jasenovcu okarakterisati kao genocid (FOTO)

Zločin u Jasenovcu na međunarodnom nivou okarakterisati kao genocid
Pomozite rad udruženja Jadovno 1941.

Napomena: Izneseni komentari su privatna mišljenja autora i ne održavaju stavove UG Jadovno 1941. Komentari neprikladnog sadržaja će biti obrisani vez upozorenja.

KOMENTARI

Ostavite odgovor

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Neophodna polja su označena *

Top