Od 24. Juna 1941, Dana sjećanja na Jadovno, prošlo je:

JADOVNIČANI PORUČUJU:

Teče 80-ta godina od početka Pokolja, genocida počinjenog nad srpskim narodom od strane NDH. Osamdeset godina od tragedije na Velebitu, ličkom polju, ostrvu Pagu.

 

Koji su zaključci drugog dana konferencije o Jasenovcu?

Datum objave: sreda, 23 maja, 2018
Veličina slova: A- A+

Međunarodna javnost mnogo više je upoznata sa stradanjima u logorima Aušvic i Dahau, nego u Jasenovcu, pa bi podatke o genocidu počinjenom nad Srbima, Jevrejima i Romima u NDH-a trebalo dodatno predstaviti u najvećim svjetskim centrima. Ovo je jedan od zaključaka Sedme međunarodne konferencije o Jasenovcu, održane u Banjaluci.

Učesnici Konferencije ukazali su da je priča o genocidu nad Srbima, Jevrejima, Romima i ostalim antifašistima nedovoljno zastupljena čak i u srpskim udžbenicima.

Ponavljaju da je nedopustivo da grobna polja, u kojima su tijela više od 700.000 stradalnika, đaci i nastavnici posjećuju isključivo na svoju inicijativu.

“Da u programe škola uđe jedan obaveza, a to je da u toku školovanja svaki đak, bar jednom, prođe kroz jasenovačka stratišta”, apeluje Srboljub Živanović, predsjednik Međunarodne komisije za utvrđivanje istine o Jasenovcu.

Da trenutni međunarodni odnosi pogoduju realizaciji još jednog važnog zaključka Konferencije, upoznavanju svjetske javnosti sa potpunom istinom o genocidu, smatra dugogodišnji srpski diplomata Vladislav Jovanović.

Održavanje Konferencija o Jasenovcu u Izraelu i zgradi Ujedinjenih nacija je, kaže, značajno doprinijelo tom nastojanju. Jovanović predlaže da Srbi istinu o svojim žrtvama genocida, pokušaju uvrstiti u listu svjetskih političkih dobara.

“U čemu treba da budemo inspirisani primjerima Izraela i Jermenije, koji su mobilisali cijeli svoj nacionalni korpus i ostale isntitucije, i tu istinu plasirali u parlamente svjetskih država”, kaže Vladislav Jovanović, nekadašnji ministar spoljnih poslova SR Jugoslavije.

“Jasenovac je po broju žrtava bio treće stratište u Evropi. Po brutalnosti i načinu ubijanja bio je prvi u Evropi”, ističe Vladimir Lukić, nekadašnji predsjednik Vlade Republike Srpske .

Novootkrivene podatke, objavljene na Sedmoj međunarodnoj konferenciji o Jasenovcu inostranoj javnosti će predstaviti učesnici skupa iz Velike Britancije, Njemačke, Sjedinjenih Američkih Država i Rusije.

“Nije da je srpska tema trenutno tako široko prisutna na našim medijima kao što je bila za vrijeme bombardovanja i ratova devesedestih, ali Rusi koji se osjećaju srbofilima uvijek podržavaju ovave priče”, naglašava Pavel Tihomirov, novinar i publicista iz Rusije.

Na dvodnevnoj, međunarodnoj konferenciji o Jasenovcu stručna javnost je upoznata sa analizama 30 autora.

Održane su dvije panel-diskusije, promovisane tri knjige i postavljena izložba slika ruku preživjelih logoraša.

Izvor: Radio Televizija Republike Srpske

Vezane vijesti:

Konferencija o Jasenovcu – predstavljeni radovi o rasnim zakonima i Alojziju Stepincu

Dodik: Ubijanje Srba u Jasenovcu okarakterisati kao genocid (FOTO)

Zločin u Jasenovcu na međunarodnom nivou okarakterisati kao genocid
Pomozite rad udruženja Jadovno 1941.

Napomena: Izneseni komentari su privatna mišljenja autora i ne održavaju stavove UG Jadovno 1941. Komentari neprikladnog sadržaja će biti obrisani vez upozorenja.

KOMENTARI

Ostavite odgovor

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Neophodna polja su označena *

Top