Od 24. Juna 1941, Dana sjećanja na Jadovno, prošlo je:

JADOVNIČANI PORUČUJU:

Teče 80-ta godina od početka Pokolja, genocida počinjenog nad srpskim narodom od strane NDH. Osamdeset godina od tragedije na Velebitu, ličkom polju, ostrvu Pagu. Ako Bog da, sabraćemo se 19. juna 2021. kod Šaranove jame.

 

Zločin u Jasenovcu na međunarodnom nivou okarakterisati kao genocid

Datum objave: utorak, 22 maja, 2018
Objavljeno u Video, Jasenovac
Veličina slova: A- A+

U Banjaluci je počela Sedma međunarodna konfencija o utvrđivanju istine o Jasenovcu. Obim stradanja Srba, Jevreja, Roma i ostalih anti-fašista biće dodatno dokumentovan u 30 radova autora iz Srpske, Srbije, Velike Britanije, Izraela, Rusije i ostalih država. Prvog dana dvodnevne konferencije izneseni su zapanjujući podaci, malo poznati i dobro upućenim u razmjere genocida počinjenog u NDH.

Međunarodna konferencija o Jasenovcu (Foto: RTRS)
Međunarodna konferencija o Jasenovcu
(Foto: RTRS)

Predstavnici Međunarodne komisije izričiti su da je obim stradanja djece u takozvanoj NDH bio višestruko veći čak i od broja o kojem govore srpski istoričari. Ove podatke, između ostalog, crpe i iz ustaške štampe.

Srboljub Živanović, predsjednik Međunarodne komisije za utvrđivanje istine o Jasenovcu, rekao je da su Hrvati i muslimani ubili 110.000 djece, a ne 20.000 kako piše na tablama u Donjoj Gradini.

Predsjednik Srpske Milorad Dodik rekao je da je posebno važno što su međunarodne konferencije o Jasenovcu, pored Banjaluke, organizovane i u Sjedinjenim Američkim Državama i Izraelu. Dodik je istakao da je zadatak struke i političara da na što više meridijana objasne kakav je zločin počinjen nad Srbima.

– Njihov zadatak je da se stradnje počinjeno od strane NDH, čija je to bili državna politika i cilj, proglasi genocidom nad Srbima u tom periodu – naglasio je Dodik.

O ulozi Vatikana u zločinu nad Srbima govorio je univerzitetski profesor Mihajlo Pravica, Amerikanac korijena iz Like. Istraživačke tekstove o genocidu, u kojem su mu stradali brojni preci, decenijama objavljuje u najuglednijim američkim novinama.

Pravica otvoreno pita kada će Vatikan tražiti oproštaj od Srba, Jevreja i Roma čije su porodice ubijene.

– Mi već 21 godinu kroz sedam konferencija o Jasenovcu pričamo ovu golemu priču o Jasenovcu i pokušavamo probuditi javnost kako bi se i ona uključila u razotkrivanje ovog strašnog zločina – navodi Jazbec Solomon sa Margelovog instituta u Zagrebu.

Predsjednik Republike Srpske, u kojoj je najveći broj grobnih mjesta jasenovačkih stradalnika, očekuje da brojni ugledni istoričari iz Srpske, Rusije, Izraela i Sjedinjenih Američkih Država, naučno dodatno objasne i uzroke najvećeg ratnog zločina počinjenog u ustaškoj tvorevini.

– Taj zločin nije trajao samo tih godina kad se dešavao, nego i decenijama prije. Mi smo uvjereni da je početak toga još iz vremena osnivanja zajedničke države – navodi Dodik.

Organizatori dvodnevne konferancije su Međunarodna komisija za utvrđivanje istine o Jasenovcu i Udruženje Jasenovac-Donja Gradina.

Izvor: Radio Televizija Republike Srpske

Vezane vijesti:

Dodik: Ubijanje Srba u Jasenovcu okarakterisati kao genocid (FOTO)
Pomozite rad udruženja Jadovno 1941.

Napomena: Izneseni komentari su privatna mišljenja autora i ne održavaju stavove UG Jadovno 1941. Komentari neprikladnog sadržaja će biti obrisani vez upozorenja.

KOMENTARI

Ostavite odgovor

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Neophodna polja su označena *

Top