Od 24. Juna 1941, Dana sjećanja na Jadovno, prošlo je:

JADOVNIČANI PORUČUJU:

Teče 80-ta godina od početka Pokolja, genocida počinjenog nad srpskim narodom od strane NDH. Osamdeset godina od tragedije na Velebitu, ličkom polju, ostrvu Pagu.

 

Konferencija o Jasenovcu – predstavljeni radovi o rasnim zakonima i Alojziju Stepincu

Datum objave: sreda, 23 maja, 2018
Objavljeno u Jasenovac
Veličina slova: A- A+

Drugog, završnog dana Sedme međunarodne konferencije o utvrđivanju istine o Jasenovcu, predstavljeni su radovi koji dodatno osvjetljavaju posljedice rasnih zakona takozvane Nezavisne Države Hrvatske i ulogu Alojzija Stepinca.

“Jasenovac je po broju žrtava treće stratište u Evropi, a po načinu likvidacije ljudi, logorima za djecu i radnim logorima koji su služili tome da brže dovedu do uništenja ljudi – prvi u Evropi”, ističe nekadašnji predsjednik Vlade Republike Srpske Vladimir Lukić.

Na Konferenciji u Banjaluci, koju su organizovali Međunarodna komisija za utvrđivanje istine o Jasenovcu i Udruženje Jasenovac-Donja Gradina, učestvuje 30 autora iz: Republike Srpske, Srbije, Velike Britanije, Njemačke, Rusije i ostalih država.

“Istina o Jasenovcu se još uvijek nalazi u istorijskom rovu i mora da bude izvađena iz tog rova i poslana u svijet. Kao inspiracija treba da posluže primjeri Izraela i Jermenije, koji su uspjeli istinu da plasiraju u parlamente određenih zemalja, tako da je istina o genocidu nad njima postala svjetsko političko dobro”, rekao je nekadašnji ministar spoljnih poslova SR Jugoslavije Vladislav Jovanović.

Prvog dana dvodnevne konferencije izneseni su zapanjujući podaci, malo poznati i dobro upućenim u razmjere genocida počinjenog u NDH.

Izvor: Radio Televizija Republike Srpske

Vezane vijesti:

Dodik: Ubijanje Srba u Jasenovcu okarakterisati kao genocid (FOTO)

Zločin u Jasenovcu na međunarodnom nivou okarakterisati kao genocid
Pomozite rad udruženja Jadovno 1941.

Napomena: Izneseni komentari su privatna mišljenja autora i ne održavaju stavove UG Jadovno 1941. Komentari neprikladnog sadržaja će biti obrisani vez upozorenja.

KOMENTARI

Ostavite odgovor

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Neophodna polja su označena *

Top