Od 24. Juna 1941, Dana sjećanja na Jadovno, prošlo je:

JADOVNIČANI PORUČUJU:

Teče 80-ta godina od početka Pokolja, genocida počinjenog nad srpskim narodom od strane NDH. Osamdeset godina od tragedije na Velebitu, ličkom polju, ostrvu Pagu. Ako Bog da, sabraćemo se 19. juna 2021. kod Šaranove jame.

 

Ko je pobedio u kulturnom ratu: Zabrana ćirilice

Datum objave: sreda, 26 aprila, 2017
Veličina slova: A- A+

Na današnji dan, 1941. godine, NDH je zakonskim aktom koji je potpisao Ante Pavelić zabranila srpsku ćirilicu. Još u Austro-Ugarskoj ćirilicu je prvo zabranila Marija Terezija.

U vreme Prvog svetskog rata ćirilica je bila zvanično zabranjena u Hrvatskoj, BiH, Crnoj Gori i u Srbiji, od 1915. godine od strane Austro-Ugarskih vlasti. Hrvati su i pre toga u više navrata (1880, 1903.) zabranjivali upotrebu ćirilice. Hrvatski sabor je 13. oktobra 1914. godine doneo odluku o zabrani ćirilice u Hrvatskoj. U nastavku ovog pohoda 1915. godine i Bosanski sabor je doneo odluku o zabrani ćirilice u Bosni i Hercegovini.

U Jugoslaviji, posle Drugog svetskog rata, sklopljen je Novosadski književni dogovor u kome je stajalo da su „latinica i ćirilica ravnopravne“. Samo su Srbi koristili oba pisma, dok su Hrvati i Muslimani koristili samo latinicu.

Kad danas čovek prođe kroz beogradske knjižare, prošeta gradom ili krene recimo smederevskim putem – biće mu jasno ko je pobedio a ko izgubio u kulturnom ratu na ovim prostorima.

Ako je već tako, nema ni razloga da se čovek maltretira sa stalnim prebacivanjem kodnog rasporeda na ćirilicu.

Izvor: Fejsbuk

Vezane vijesti:

Milana Babić: Ćirilica je pitanje srpskog dostojanstva …

Hrvati srušili školu, ćirilica preživjela

Slobodan Remetić: Ćirilica podelila sudbinu naroda …
Pomozite rad udruženja Jadovno 1941.

Napomena: Izneseni komentari su privatna mišljenja autora i ne održavaju stavove UG Jadovno 1941. Komentari neprikladnog sadržaja će biti obrisani vez upozorenja.

KOMENTARI

Ostavite odgovor

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Neophodna polja su označena *

Top