fbpx
Ж | Ž

Podijelite vijest (kliknite na + za više opcija):

Knjiga o zlu u nama i oko nas

Roman „Dželat“, Slobodana Gavrilovića, predstavljen je u punom Čitalištu Narodne biblioteke Užice.

Slobodan Gavrilović Fotot: Nenad Kovačević
Slobodan Gavrilović Fotot: Nenad Kovačević

Ispovest partizanskog dželata Vidana iz požeškog sela Godovika, koji je tokom Drugog svetskog rata ubio „po naređenju i ličnom uverenju“ oko 2.000 političkih neistomišljenika tadašnje vlasti, a koji je u 13 navrata izbegao sopstvenu smrt, Gavrilović je pretočio u roman, realističnih i emotivnih prikaza, ukazujući na tamu u nama i oko nas.

Događaji su istiniti, imena likova autentična, ali ne i njihova prezimena, a Gavrilović je objasnio da je povod za nastanak romana njegovo dugogodišnje istraživanje sudbine Živojina Pavlovića, predratnog revolucionara i intelektualca koga su komunisti streljali 1941. godine u Užicu, a koje ga je dovelo i do susreta sa „dželatom iz Godovika“.

Promocija konačno i u Užicu

Iako je objavljena 2012. godine („Albatros Plus“) i do sada predstavljena u mnogim gradovima Srbije, knjiga „Dželat“ je tek preksinoć promovisana u Užicu, u gradu u kome je Gavrilović decenijama živeo i radio do odlaska u Beograd. „Nije bilo prilika, valjda, ali nisam čovek koji kuka i ne želim to da objašnjavam. Ipak, ovo je, posle 30 godina, prva promocija jedne moje knjige u Užicu“, kazao je za Danas Gavrilović, sociolog, publicista i autor nekoliko knjiga, član DS od njenog osnivanja, čiji je bio visoki funkcioner, a od 2007. do 2012. godine bio je direktor JP Službeni glasnik.

Navodeći da je „Dželat“ prva od četiri knjige koje planira da objavi o dželatu Vidanu, pa i njegove rukom pisane memoare, za koje je rekao da će biti „zaokružena hrestomatija o zlu“, Gavrilović je naveo da je sa njim razgovarao od 1983. do 1990. godine i da je zabeležio zastrašujuće svedočenje, koje je njegov sagovornik, na svakoj stranici, potvrdio potpisom.

„Razgovori su bili mučni, ali bio je iskren. Siguran sam u to da mu je bila potrebna ispovest. Govorio je istinu, a ja sam proveravao ono što je bilo moguće proveriti“, kazao je za Danas Gavrilović i objasnio da je Vidan rođen 1910. godine, da je bio zamenik komandira u užičkom zatvoru i da je umro 1992. godine.

Ocenivši da se u knjizi, između redova, saopštava mnogo toga što u njoj nije napisano, prof. dr Đuro Šušnjić je kazao da ona „nudi mogućnosti da se govori o mitskoj, istorijskoj, antropološkoj i umetničkoj istini“.

„To je delo koje deluje snagom svoje iskrenosti, nevinosti, čistote i istine i estetički, etički i ljudski je vredno. Takva dela su danas prava retkost“, ocenio je Šušnjić. Istakavši da „istoriju pišu pobednici koji skrivaju istinu“, on je naveo da je Glavrilović napisao delo o složenosti ljudske prirode, kojim „razotkriva svu tamu izvan nas i u nama“, napominje i opominje“ i da u duhu „antropološkog pesimizma ističe da su svaki muškarac i svaka žena potencijalni mučitelji“.

Milutin Jovičić Lujo, užički novinar koji iz zdravstvenih razloga nije prisustvovao promociji, a čiji prikaz knjige je pročitan, napisao je da se Gavrilović dokazao i u politici i književnosti, te da je „Dželat“ „istinsko umetničko delo trajne vrednosti, neobična knjiga, ne samo po tematici, nego i po majstorstvu pripovedanja, kompoziciji, jeziku, stilu“.

„Za razliku od mnogih zločinaca koji su u svojim memoarima pokušavali da se opravdaju, Gavrilovićev dželat se time hvali i čak smatra da za to zaslužuje priznanje, jer je služio svojoj ulozi i ideji“, napisao je Jovičić i dodao da Gavrilović „piše sa zanosom, jednostavnim jezikom i originalnim pripovedanjem“, da je „njegova knjiga surove lepote, ali da je njena glavna nit čovekova želja za humanijim svetom“.

 

Autor: N. KOVAČEVIĆ

Izvor: DANAS.RS

Podijelite vijest (kliknite na + za više opcija):

Pomozite rad udruženja Jadovno 1941.

Napomena: Izneseni komentari su privatna mišljenja autora i ne održavaju stavove UG Jadovno 1941. Komentari neprikladnog sadržaja će biti obrisani bez upozorenja.

Ostavite odgovor

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Neophodna polja su označena *

Pratite nas na društvenim mrežama: