Ж | Ž

Podijelite vijest (kliknite na + za više opcija):

Kerns: Da se postupak protiv Mladića vodio u Americi, on bi bio poništen

Američki advokat Kurt Kerns izjavio je da je Haški tribunal funkcionisao na način koji bi bio strogo zabranjen u bilo kojoj civilizovanoj državi i da bi američki Vrhovni sud poništio suđenje i presudu generalu Ratku Mladiću da se taj proces odvijao u SAD.

Ratko Mladić
Ratko Mladić

“Niko ko ima prosječne mentalne sposobnosti ne bi poštovao presude koje proizilaze iz očigledno nepravičnih i pristrarsnih pravnih postupaka”, istakao je Kerns, koji je ekspert za međunarodno krivično pravo.

On je istakao da se u svim civilizovanim zemljama pravni sistem zasniva na pretpostavci nevinosti optuženog dok se ne dokaže krivica, a da se Haški tribunal zasnivao na sistemu predrasuda.

“Odmah sam bio šokiran kada sam saznao da su dvojica od trojice članova sudskog vijeća već ranije izricali presude u nekim drugim predmetima gdje su generala Mladića proglašavali krivim. Sama ta činjenica predstavljala je izrugivanje osnovnom principu krivičnog prava, a to je presumpcija nevinosti”, rekao je Kerns za “Euroblic”.

Kerns, koji je bio angažovan kao savjetnik tima odbrane generala Ratka Mladića i advokat odbrane Vinka Martinovića, naveo je da je uočio brojne nevjerovatne stvari koje bi bile nedopuštene u pravnim sistemima bilo koje demokratske države. Rekao je da se u dokazne spise uvrštavana svjedočenja “rekla-kazala” iz treće ruke, u sudnici su spuštane zavjese kako bi se čula razna zaštićena svjedočenja, odbrani je bilo zabranjeno da poziva za svjedoke one za koje je sudsko vijeće procjenjivalo da bi njihova svjedočenja možda bila neprijatna sudijama.

Prema njegovim riječima, sudsko vijeće svjesno je ignorisalo sve stvarne oslobađajuće dokaze.

Kerns je jedan od samo 26 advokata iz SAD koji imaju licencu za pristup predmetima Međunarodnog krivičnog suda u Hagu.

Izvor: Blic

Vezane vijesti:

Mladić: Nevin sam, dušu mi ne mogu uzeti! | Jadovno 1941.

Poslednji heroj Otpora Novom svetskom poretku

Branko Lukić za “Novosti”: Preko Mladića sude celoj Srpskoj …

Atlas Pokolja

 
 

Podijelite vijest (kliknite na + za više opcija):

Pomozite rad udruženja Jadovno 1941. uplatom preko PayPal-a:

Napomena: Izneseni komentari su privatna mišljenja autora i ne održavaju stavove UG Jadovno 1941. Komentari neprikladnog sadržaja će biti obrisani bez upozorenja.

Ostavite odgovor

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Neophodna polja su označena *

Pratite nas na društvenim mrežama: