fbpx
Pretraga
Close this search box.
Ж | Ž

Podijelite vijest:

KAPETAN DRAGAN – SIMBOL OTPORA PROUSTAŠKOJ VLASTI

Kapetan_Dragan_2.jpg
Kapetan Dragan

Predsjednik Koalicije udruženja izbjeglica u Srbiji Miodrag Linta ocijenio je da Hrvatska namjerava da Dragana Vasiljkovića, poznatijeg kao Kapetan Dragan, osudi kao ratnog zločinca na osnovu lažnih dokaza, zato što je bio jedan od simbola otpora Srba u Krajini „Tuđmanovoj proustaškoj vlasti“.

Linta je ocijenio da je nevjerovatno da su Vlada i Vrhovni sud Australije prihvatili hrvatski zahtjev za izručenje Kapetana Dragana za navodne ratne zločine koji nisu obrazloženi, niti je hrvatska vlast podnijela ikakav dokaz o njegovoj umiješanosti.

„To potvrđuje i činjenica da Haški tribunal nikad nije podigao optužnicu protiv Kapetana Dragana za ratne zločine, niti je tražio da bude uhapšen, a zvanični Zagreb je pokrenuo istragu tek deset godina poslije završetka rata u Krajini“, ukazao je Linta u pisanoj izjavi.

On je istakao da niz činjenica potvrđuje da je hrvatsko pravosuđe etnički motivisano i da Kapetan Dragan, u slučaju izručenja, neće imati fer i pošteno suđenje.

„Jedini grijeh Kapetana Dragana, u odnosu na hrvatsku državu, jeste taj što je došao u Krajinu 1991. godine da pomogne odbranu svog naroda u skladu sa propisima i zakonima o ratovanju“, smatra Linta.

Direktor Dokumentaciono-informativnog centra „Veritas“ Savo Štrbac rekao je juče Srni da će Dragan Vasiljković, zvani Kapetan Dragan, najvjerovatnije biti izručen iz Australije Hrvatskoj do 15. jula, a možda i prije.

Štrbac je napomenuo da je odbrana Kapetana Dragana podnijela zahtjev ministru pravde Australije, koji može da spriječi izručenje ili odgodi, ali da je to u domenu fantazije, s obzirom na to da su australijski sudovi već donijeli odluku o izručenju.

Hrvatska tereti Dragana Vasiljkovića za navodne ratne zločine, mučenje i ubijanje ratnih zarobljenika, kao i napade na civile tokom 1991. i 1992. godine u nekadašnjoj Republici Srpskoj Krajini.

Vasiljkoviću, koji ima australijsko državljanstvo, Federalni sud Australije odbacio je 12. decembra najnoviju žalbu na odluku o izručenju Hrvatskoj.

Izvor: tl_files/ug_jadovno/img/otadzbinski_rat_novo/2014/srna.png

Vezane vijesti:

KAPETANA DRAGANA NE IZRUČIVATI HRVATSKOJ – Jadovno …

KAPETAN DRAGAN OSAM GODINA LIŠEN SLOBODE! – Jadovno …

PODRŽANA EKSTRADICIJA KAPETANA DRAGANA – Jadovno …

APEL VLADI SRBIJE DA SPRIJEČI EKSTRADICIJU …

 

Podijelite vijest:

Pomozite rad udruženja Jadovno 1941.

Napomena: Izneseni komentari su privatna mišljenja autora i ne održavaju stavove UG Jadovno 1941. Komentari neprikladnog sadržaja će biti obrisani bez upozorenja.

Ostavite odgovor

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Neophodna polja su označena *

Pratite nas na društvenim mrežama: