fbpx
Ж | Ž

Подијелите вијест (кликните на + за више опција):

КАПЕТАН ДРАГАН – СИМБОЛ ОТПОРА ПРОУСТАШКОЈ ВЛАСТИ

Kapetan_Dragan_2.jpg
Kапетан Драган

Предсjедник Коалициjе удружења избjеглица у Србиjи Миодраг Линта оциjенио jе да Хрватска намjерава да Драгана Васиљковића, познатиjег као Капетан Драган, осуди као ратног злочинца на основу лажних доказа, зато што jе био jедан од симбола отпора Срба у Краjини „Туђмановоj проусташкоj власти“.

Линта jе оциjенио да jе невjероватно да су Влада и Врховни суд Аустралиjе прихватили хрватски захтjев за изручење Капетана Драгана за наводне ратне злочине коjи нису образложени, нити jе хрватска власт подниjела икакав доказ о његовоj умиjешаности.

„То потврђуjе и чињеница да Хашки трибунал никад ниjе подигао оптужницу против Капетана Драгана за ратне злочине, нити jе тражио да буде ухапшен, а званични Загреб jе покренуо истрагу тек десет година послиjе завршетка рата у Краjини“, указао jе Линта у писаноj изjави.

Он jе истакао да низ чињеница потврђуjе да jе хрватско правосуђе етнички мотивисано и да Капетан Драган, у случаjу изручења, неће имати фер и поштено суђење.

„Једини гриjех Капетана Драгана, у односу на хрватску државу, jесте таj што jе дошао у Краjину 1991. године да помогне одбрану свог народа у складу са прописима и законима о ратовању“, сматра Линта.

Директор Документационо-информативног центра „Веритас“ Саво Штрбац рекао jе jуче Срни да ће Драган Васиљковић, звани Капетан Драган, наjвjероватниjе бити изручен из Аустралиjе Хрватскоj до 15. jула, а можда и приjе.

Штрбац jе напоменуо да jе одбрана Капетана Драгана подниjела захтjев министру правде Аустралиjе, коjи може да сприjечи изручење или одгоди, али да jе то у домену фантазиjе, с обзиром на то да су аустралиjски судови већ дониjели одлуку о изручењу.

Хрватска терети Драгана Васиљковића за наводне ратне злочине, мучење и убиjање ратних заробљеника, као и нападе на цивиле током 1991. и 1992. године у некадашњоj Републици Српскоj Краjини.

Васиљковићу, коjи има аустралиjско држављанство, Федерални суд Аустралиjе одбацио jе 12. децембра наjновиjу жалбу на одлуку о изручењу Хрватскоj.

Извор: tl_files/ug_jadovno/img/otadzbinski_rat_novo/2014/srna.png

Везане виjести:

КАПЕТАНА ДРАГАНА НЕ ИЗРУЧИВАТИ ХРВАТСКОЈ – Jadovno …

КАПЕТАН ДРАГАН ОСАМ ГОДИНА ЛИШЕН СЛОБОДЕ! – Jadovno …

ПОДРЖАНА ЕКСТРАДИЦИЈА КАПЕТАНА ДРАГАНА – Jadovno …

АПЕЛ ВЛАДИ СРБИЈЕ ДА СПРИЈЕЧИ ЕКСТРАДИЦИЈУ …

 

Подијелите вијест (кликните на + за више опција):

Помозите рад удружења Јадовно 1941.

Напомена: Изнесени коментари су приватна мишљења аутора и не одржавају ставове УГ Јадовно 1941. Коментари неприкладног садржаја ће бити обрисани без упозорења.

Оставите одговор

Ваша адреса е-поште неће бити објављена. Неопходна поља су означена *

Пратите нас на друштвеним мрежама: