fbpx
Pretraga
Close this search box.
Ж | Ž

Podijelite vijest:

Kalendar genocida: 24. jul 1941. – B. Luka, Bos. Krupa, Sisak

Banja Luka. Ustaški dovodnik Ljubomir Čorko uz pratnju deset ustaša sproveo je 24. jula 1941. godine iz Banja Luke u koncentraconi logor Gospić 8 “Srba – komunista” i 31 Jevrejina. Sprovedeni su: Ljubanić Stevo, Stajić Bogdan, Ševo Lazar, Morača Dušan, Sabljić Dušan, Bilbija Ljubo, Koščica Jovo i Đukić Maksim. Svi su mučenički postradali u logoru Jadovno jula 1941. godine.

Izvor: Antun Miletić, Koncentracioni logor Jasenovac, Knjiga I, Narodna knjiga, Beograd 1986., str. 61-62(Poimenični spisak deportovanih Jevreja i Roma).

jadovno_djuro_zatezalo_02

jadovno_djuro_zatezalo_03

Sela Vranjska, Mrkonjić i Vučijak, srez Bosanska Krupa. Ustaše i oružnici iz Krupe su 24. jula 1941. godine došli sa jednim kamionom u sela Vranjsku, Mrkonjić i Vučijak koja su pri tom pretresli i opljačkali. Sa sobom su odveli oko 40 Srba mještana. Druga grupa ustaša harala je po susjednim selima tako da je tog dana uhapšeno ukupno oko 120 seljaka iz nekoliko sela. Natovarili su ih u tri kamiona i otjerali u Karlobag gdje su strijeljani.

Izvor: Branko J. Bokan, Prvi krajiški NOP odred, Vojno-izdavački i novinski centar, Beograd 1988., str. 57.

Sisak. Odlukom Gradskog redarstva u Sisku transportovano je 24. jula 1941. godine iz Siska u koncentracioni logor Gospić 44 Srba i 26 Jevreja gdje su mučenički stradali.

Izvor: Antun Miletić, Koncentracioni logor Jasenovac, Knjiga I, Narodna knjiga, Beograd 1986., str. 59-61(Poimenični spisak deportovanih Srba i Jevreja).

Priredio:

Arhiv UG Jadovno 1941.

Podijelite vijest:

Pomozite rad udruženja Jadovno 1941.

Napomena: Izneseni komentari su privatna mišljenja autora i ne održavaju stavove UG Jadovno 1941. Komentari neprikladnog sadržaja će biti obrisani bez upozorenja.

Ostavite odgovor

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Neophodna polja su označena *

Pratite nas na društvenim mrežama: