Од 24. Јуна 1941, Дана сјећања на Јадовно, прошло је:
Од 24. Јуна 1941, Дана сјећања на Јадовно, прошло је:

ЈАДОВНИЧАНИ ПОРУЧУЈУ:

Тече 80-та година од почетка Покоља, геноцида почињеног над српским народом од стране НДХ. Осамдесет година од трагедије на Велебиту, личком пољу, острву Пагу. Ако Бог да, сабраћемо се 19. јуна 2021. код Шаранове јаме.

 

Календар геноцида: 20. јун 1941. године. Страдање Срба са ливањског подручја

Датум објаве: уторак, 25 августа, 2015
Објављено у Ливањско поље
Величина слова: A- A+

Угледне становнике Ливна, српске националности: лекара др Душана Митровића, зубара др Косту Зубића и судиjу Ранка Маргетића усташке власти су, 20. jуна 1941, позвале и упутиле у Сараjево на договор са властима у вези пресељења Срба у Србиjу. На путу за Сараjево су побиjени на месту Занесовићи (између Горњег Вакуфа и Бугоjна).

Иако се већ знало за убиство свештеника Риста Ћатића и Саjковљана, то ниjе било довољно да се Срби, предвођени угледниjим домаћинима, организуjу и потраже спас од злих намера усташа. Веровали су пропагандноj и лажноj поруци усташа да они коjи немаjу кривице немаjу ни разлога за страх. Већ 20. jуна, усташе су позвале др Душана Митровића, омиљеног народног лекара, бечког ђака и управника ливањске болнице, као и др Крсту Зубића, среског судиjу и адвоката Ранка Маргетића и наредили им да, као наjугледниjи српски представници, мораjу одмах у Сараjево ради припрема за пресељење Срба у Србиjу пошто ће у Хрватскоj убудуће живети само Хрвати.

Наводни пут у Сараjево завршио jе у гробници без крста. Као и многи Срби и они су завршили у некоj од броjних и безимених гробница од коjих неке нису никада откривене нити има изгледа да ће се то икада догодити.

У жељи да се не сазна одмах за судбину ове троjице Срба, усташе су њиховим породицама упутиле писма, наводно из Сараjева, у коjима их Душан, Крсто и Ранко обавештаваjу да су срећно стигли, али да ће можда бити упућени на рад у Немачку, те да ће се поново jавити са краjњег одредишта. Но, др Митровић, др Зубић и судиjа Маргетић били су већ мртви, а ни до данас нису сасвим поуздано утврђени детаљи о њиховом страдању. По верзиjи коjа има упориште у информациjама коjе су лета 1942. године, током првог ослобођења Ливна, донели партизани, они су ликвидирани између Горњег Вакуфа и Бугоjна. Наиме, у неком селу код Горњег Вакуфа мештани су партизанима приjавили усташког шпиjуна коjи jе, заjедно са сином, мучио до смрти jедног Ливњака, Србина, адвоката или лекара, коjи jе везан и рањен побегао са губилишта. Усташки сарадник (стрељан после суђења) признао jе да jе реч о jедном од троjице Срба коjе су усташе стрељале на Плочи код Горњег Вакуфа, а коjи jе успео да побегне.

Извор: Удружење Огњена Мариjа Ливањска, Београд

 

Везане виjести:

ПУТ БЕЗ ПОВРАТКА – Jadovno 1941.

имена жртава усташког геноцида у ливну и околини љета …

МРТВА УСТА НЕ ГОВОРЕ – Jadovno 1941.

70 GODINA OD STRADANJA SRBA – Jadovno 1941.

Ливањско поље – Jadovno 1941.

 
Помозите рад удружења Јадовно 1941.

Напомена: Изнесени коментари су приватна мишљења аутора и не одржавају ставове УГ Јадовно 1941. Коментари неприкладног садржаја ће бити обрисани вез упозорења.

КОМЕНТАРИ

Оставите одговор

Ваша адреса е-поште неће бити објављена. Неопходна поља су означена *

Top