Od 24. Juna 1941, Dana sjećanja na Jadovno, prošlo je:

JADOVNIČANI PORUČUJU:

Teče 80-ta godina od početka Pokolja, genocida počinjenog nad srpskim narodom od strane NDH. Osamdeset godina od tragedije na Velebitu, ličkom polju, ostrvu Pagu. Ako Bog da, sabraćemo se 19. juna 2021. kod Šaranove jame.

 

Kalendar genocida: 20. jun 1941. godine. Stradanje Srba sa livanjskog područja

Datum objave: utorak, 25 avgusta, 2015
Objavljeno u Livanjsko polje
Veličina slova: A- A+

Ugledne stanovnike Livna, srpske nacionalnosti: lekara dr Dušana Mitrovića, zubara dr Kostu Zubića i sudiju Ranka Margetića ustaške vlasti su, 20. juna 1941, pozvale i uputile u Sarajevo na dogovor sa vlastima u vezi preseljenja Srba u Srbiju. Na putu za Sarajevo su pobijeni na mestu Zanesovići (između Gornjeg Vakufa i Bugojna).

Iako se već znalo za ubistvo sveštenika Rista Ćatića i Sajkovljana, to nije bilo dovoljno da se Srbi, predvođeni uglednijim domaćinima, organizuju i potraže spas od zlih namera ustaša. Verovali su propagandnoj i lažnoj poruci ustaša da oni koji nemaju krivice nemaju ni razloga za strah. Već 20. juna, ustaše su pozvale dr Dušana Mitrovića, omiljenog narodnog lekara, bečkog đaka i upravnika livanjske bolnice, kao i dr Krstu Zubića, sreskog sudiju i advokata Ranka Margetića i naredili im da, kao najugledniji srpski predstavnici, moraju odmah u Sarajevo radi priprema za preseljenje Srba u Srbiju pošto će u Hrvatskoj ubuduće živeti samo Hrvati.

Navodni put u Sarajevo završio je u grobnici bez krsta. Kao i mnogi Srbi i oni su završili u nekoj od brojnih i bezimenih grobnica od kojih neke nisu nikada otkrivene niti ima izgleda da će se to ikada dogoditi.

U želji da se ne sazna odmah za sudbinu ove trojice Srba, ustaše su njihovim porodicama uputile pisma, navodno iz Sarajeva, u kojima ih Dušan, Krsto i Ranko obaveštavaju da su srećno stigli, ali da će možda biti upućeni na rad u Nemačku, te da će se ponovo javiti sa krajnjeg odredišta. No, dr Mitrović, dr Zubić i sudija Margetić bili su već mrtvi, a ni do danas nisu sasvim pouzdano utvrđeni detalji o njihovom stradanju. Po verziji koja ima uporište u informacijama koje su leta 1942. godine, tokom prvog oslobođenja Livna, doneli partizani, oni su likvidirani između Gornjeg Vakufa i Bugojna. Naime, u nekom selu kod Gornjeg Vakufa meštani su partizanima prijavili ustaškog špijuna koji je, zajedno sa sinom, mučio do smrti jednog Livnjaka, Srbina, advokata ili lekara, koji je vezan i ranjen pobegao sa gubilišta. Ustaški saradnik (streljan posle suđenja) priznao je da je reč o jednom od trojice Srba koje su ustaše streljale na Ploči kod Gornjeg Vakufa, a koji je uspeo da pobegne.

Izvor: Udruženje Ognjena Marija Livanjska, Beograd

 

Vezane vijesti:

PUT BEZ POVRATKA – Jadovno 1941.

imena žrtava ustaškog genocida u livnu i okolini ljeta …

MRTVA USTA NE GOVORE – Jadovno 1941.

70 GODINA OD STRADANJA SRBA – Jadovno 1941.

Livanjsko polje – Jadovno 1941.

 
Pomozite rad udruženja Jadovno 1941.

Napomena: Izneseni komentari su privatna mišljenja autora i ne održavaju stavove UG Jadovno 1941. Komentari neprikladnog sadržaja će biti obrisani vez upozorenja.

KOMENTARI

Ostavite odgovor

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Neophodna polja su označena *

Top