Od 24. Juna 1941, Dana sjećanja na Jadovno, prošlo je:

JADOVNIČANI PORUČUJU:

Teče 80-ta godina od početka Pokolja, genocida počinjenog nad srpskim narodom od strane NDH. Osamdeset godina od tragedije na Velebitu, ličkom polju, ostrvu Pagu. Ako Bog da, sabraćemo se 19. juna 2021. kod Šaranove jame.

 

Kalendar genocida: 13.10.1942. Stradanje Srba iz sela Strmen, Crkveni Bok i Ivanjski Bok

Datum objave: četvrtak, 11 oktobra, 2018
Veličina slova: A- A+

Sela Strmen, Crkveni Bok i Ivanjski Bok nalaze se na desnoj obali reke Save u Banijskoj Posavini, između Siska i Jasenovca. Naseljena su srpskim stanovništvom pravoslavne vjeroispovjesti.

Ustaše iz logora Jasenovac na čelu sa zloglasnim Ljubom Milošem, rano ujutro 13. oktobra 1942, prešle su Savu u Ivanjskom Boku i opkolile veći dio sela.

Jedan broj ustaša je skupljao narod a drugi su pljačkali, izgonili stoku i plenili hranu.

Njih, oko 1500 pohapšenih, krenulo je put Jasenovca. Neki su uspjeli pobjeći ali većina je zarobljena, tučena i zlostavljana na putu ka logoru.

Nakon nekoliko dana boravka u logoru Jasenovac, u užasnim uslovima pod vedrim nebom i bez hrane, odvojene su žene sa djecom od muškaraca i poslani u Sisački logor a potom žene u Staru Gradišku.

Prema svjedočanstvu njemačkog generala Gleza fon Horstenaua, ovom  prilikom ubijeno je oko 100 ljudi, od kojih su neki poput Boška Raka i četrnaestogodišnje djevojčice Jele Rakić, zvjerski izmasakrirani. Jedno je dijete zaklano u kolijevci  a jedna beba ispečena u rerni (dijete oca Đure Radovanovića i majke Ljubice).

Dvadeset drugog oktobra 1942, na intervenciju njemačkog generala, koji je sa svojim vojnicima lično otišao u logor, narod je pušten kući što je bilo za one prilike neočekivano. Pri izlasku iz logora, zatočenicima nije dozvoljeno da uzmu zlato, novac i druge dragocjenosti koje su im oduzete prilikom ulaska.

Vrativši se kućama, rodbina je tražila svoju djecu u Sisačkom logoru.

Slika 1. Meštani Opštine Crkveni Bok, na svečanosti 1938. god. (Foto: B. Turajlić)
Slika 1. Meštani Opštine Crkveni Bok, na svečanosti 1938. god. (Foto: B. Turajlić)

 

Tekst napisali:

Dr. Maja Kljaić Vejnović

Prof. Nikola Turajlić

Vezane vijesti:

O zločinima nad Srbima iz sela Strmen, Crkveni Bok i …

Svedočenje o stradanju Jele Rakić iz sela Strmen

Svedočenje o stradanju Ljube Karan iz sela Strmen


Tagovi:

Pomozite rad udruženja Jadovno 1941.

Napomena: Izneseni komentari su privatna mišljenja autora i ne održavaju stavove UG Jadovno 1941. Komentari neprikladnog sadržaja će biti obrisani vez upozorenja.

KOMENTARI

Ostavite odgovor

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Neophodna polja su označena *

Top