fbpx
Ж | Ž

Podijelite vijest (kliknite na + za više opcija):

Kako su „Snajper-frau“ sejale strah među nacistima

Dok su u Zapadnoj Evropi i SAD žene u ratu imale pasivnu ulogu, i radile kao bolničarke ili u fabrikama municije, u ruskoj vojsci nije postojao „slabiji pol“. Tokom Velikog otadžbinskog rata u redovima ruske vojske bilo je između 800.000 do milion žena, koji su savladale oko 20 vojnih specijalnosti. Jedna od njih je bila struka snajperiste. Čak šest žena snajperista je proglašeno herojima Sovjetskog saveza, od njih dve posthumno.

„Snajper-frau“ kako su ih tokom rata zvali nacisti, mogle su uništiti hiljade neprijateljskih vojnika.

 „Najproduktivnijom“ u Drugom svetskom ratu se smatra Ljudmila Pavličenko. Učestvovala je u odbrani Odese i Sevastopolja, a njen lični borbeni račun uključuje 309 neprijateljskih vojnika i oficira, uključujući 36 snajperista.

Karakteristike ženske psihologije na obuci za snajperiste primetila je komanda Crvene armije. Tokom 1942. godine škola za snajperiste-instruktore, reorganizovana je u Centralnu školu za obuku snajperista-instruktora, u kojim su formirani ženski kursevi. Za dve godine škola je obučila 1.885 devojaka, koje su tokom ratnih godina, prema nezvaničnim podacima, istrebile više od 12.000 neprijateljskih vojnika. Dve od njih – Alija Moldagulova i Tatjana Baramina – posthumno su dobile odlikovanje heroja Sovjetskog saveza. Osim Centralne škole, postojalo je još 29 okružnih škola, gde su obučavale i devojke.

„Istorija poznaje primere jedinstvenog učešća u direktnim borbenim aktivnostima žena, ali je tokom Velikog otadžbinskog rata njihovo angažovanje dobilo masovni karakter“, kaže vojni istoričar Aleksandar Zimovski.

„‘Slabiji pol’ je tada aktivno učestvovao na frontu. Sanitarni radnici, signalizatori su bili pod direktnim vatrom, ali su još više bili izloženi snajperisti.

Nemci su lovili snajperiste, posebno ‘Snajper-frau’ čije je prisustvo bilo poznato. Lovili su ih u bukvalnom smislu reči.

Poznati primer je kada su snajperski par – Nataliju Kovšovu i Mariju Polivanovu – čiji je rezultat bio preko 300 poginulih vojnika i oficira, opkolili Nemci, i nije im bilo moguće prići. Devojke su se potkopale i dok su ih zaopkoljavali neprijateljski vojnici, aktivirale dve poslednje granate. Bilo je to nezvanično pravilo snajperista – da se uza se ima granata, kako ne bi živi pali neprijatelju u ruke“, kazao je Zimovski.

Preuzeto sa portala: Glas Moskve

Izvor: IN4S

Vezane vijesti:

VIDEO: Od ove prelepe sovjetske snajperistiknje su Nemci drhtali

5 sovjetskih superheroja iz Drugog svetskog rata koji su bili strah i trepet za naciste

Poslednji heroj Velikog rata: Pet puta goreo u svojoj samohotki

Podijelite vijest (kliknite na + za više opcija):

Pomozite rad udruženja Jadovno 1941.

Napomena: Izneseni komentari su privatna mišljenja autora i ne održavaju stavove UG Jadovno 1941. Komentari neprikladnog sadržaja će biti obrisani bez upozorenja.

Ostavite odgovor

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Neophodna polja su označena *

Pratite nas na društvenim mrežama: