Ж | Ž

Podijelite vijest (kliknite na + za više opcija):

Kako se postupa sa Srbima u Hrvatskoj!

https://jadovno.com/tl_files/ug_jadovno/img/preporucujemo/2012/grafit--vinkovacke-ustase.jpg

Grafiti neprimerenog sadržaja, sa fašističkim i destruktivnim porukama upućeni srpskom narodu, osvanuli su na zgradi doma kulture u Pačetinu.

Ubij Srbina, Vinkovačke ustaše, veliko latinično slovo „U“, Ultras Vinkovci uznemirili su meštane Pačetina, sela naseljenog pravoslavnim Srbima.

U samom centru mesta, na zgradi Doma kulture u sklopu kojeg se nalazi privatna trgovina (čiji je vlasnik Hrvat) osvanuli su natpisi koji vređaju ne samo one kojima su upućeni, nego i svakog normalnog čoveka.

Pojava ovakvih grafita nije ništa novo na istoku Hrvatske ako se uzme u obzir da se slične poruke javljaju gotovo svakodnevno u mestima na ovom području, bez obzira da li su ona naseljena srpskim, hrvatskim ili nekim drugim narodom.

Istina, bude i onih na ćirilici, poput četiri ocila (4 S), imena srpskih klubova i navijačkih grupa, pa sve do vređanja većinskog naroda u Hrvatskoj. Ali, bez obzira kakav je njihov sadržaj, svaki grafit ispisan srpskom ćirilicom, pa makar on imao i ljubavnu poruku, u hrvatskim medijima je dočekan na nož, sa razlogom ili bez njega, jer za ime Boga miloga, pa to je ćirilica, to je srpsko, zaostalo i retrogradno.

Međusobna prepiska i komunikacija srpskih i hrvatskih mladića, pogotovo ako se u njima koriste teške reči, trebala bi biti osuđena od svih relevantnih institucija i udruženja koja se bave ljudskim pravima. Zataškavanje ovakvih pojava nije dobro i krivci se moraju pronaći i osuditi bez obzira kojoj naciji pripadali.

Grafiti i poruke sličnog sadržaja, poput ovih nedavno „objavljenih“ u Pačetinu, nisu se pojavljivali u proteklih 15 godina u ovom mestu. Zato sve i čudi zašto odjednom toliki izliv mržnje prema ovdašnjim meštanima, jer Srbi su ovde većinski narod i čine više od 95 odsto ukupnog stanovništva.

Mnogi od njih smatraju da je sve to posledica početka suđenja Goranu Hadžiću u Haškom tribunalu, koji je rođen u ovom mestu i zbog koga hrvatski novinari u poslednjih godinu dana često dolaze u Pačetin i prave svoje reportaže. Takođe, sami meštani zapitali su se kako to da nakon ovih grafita nema novinara, ni hrvatskih, ali ni srpskih, koji bi sa lica mesta objavili šta je to ispisano na fasadi zgrade koja se nalazi pored samog dečijeg igrališta.

Čudno je što se od ovih grafita niko nije javno ogradio, a ispisivanje poruka mržnje i netolerancije osudili su samo opština Trpinja, kojoj Pačetin teritorijalno pripada, opštinska organizacija Samostalne demokratske srpske stranke, kao i opštinski odbor Udruženja antifašista (koga čine isključivo Srbi).

Postavlja se pitanje zašto ovakav postupak NN lica nije osuđen od predstavnika raznih nevladinih organizacija, centara za mir, nezavisnih intelektualaca, stranaka leve i desne orijentacije, pa do same Vlade i Predsednika Republike Hrvatske?!

https://jadovno.com/tl_files/ug_jadovno/img/preporucujemo/2012/grafit-ubij-srbina.jpg

Neshvatljivo je i zašto je na zvaničnoj internet prezentaciji Policijske uprave Vukovarsko – sremske, podatak o ovom događaju šturo opisan. Tako npr. kada je oskrnavljen spomenik dvanaest redarstvenika u Borovu, šestog maja ove godine, policija je stavila sliku spomenika, navela da je ispisano četiri slova S i reč „Srbija“, te da je to delo rasne i druge diskriminacije.

U pačetinskom slučaju uopšte nije postavljena slika Doma kulture, sa ili bez ispisanih grafita, ne navodi se sadržaj i poruka istih, kao ni ime nacionalne manjine koja je direktno uvređena ovim tekstom, dok je kazneno delo okarakterisano kao povreda ugleda Republike Hrvatske.

I zaista, ovo jeste mrlja na ugledu ove države koja je pred vratima Evropske unije za koju su i sami Pačetinci glasali na nedavnom referendumu, doduše tesnom većinom, ali ipak su bili za ulazak Hrvatske u zajednicu evropskih naroda i država. Izgleda da je sve to uzalud.

Izvor: VIDOVDAN.ORG

 

Podijelite vijest (kliknite na + za više opcija):

Pomozite rad udruženja Jadovno 1941. uplatom preko PayPal-a:

Napomena: Izneseni komentari su privatna mišljenja autora i ne održavaju stavove UG Jadovno 1941. Komentari neprikladnog sadržaja će biti obrisani bez upozorenja.

Ostavite odgovor

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena.

Pratite nas na društvenim mrežama: