Ж | Ž

Подијелите вијест (кликните на + за више опција):

Како се поступа са Србима у Хрватској!

https://jadovno.com/tl_files/ug_jadovno/img/preporucujemo/2012/grafit--vinkovacke-ustase.jpg

Графити непримереног садржаjа, са фашистичким и деструктивним порукама упућени српском народу, осванули су на згради дома културе у Пачетину.

Убиj Србина, Винковачке усташе, велико латинично слово „У“, Ултрас Винковци узнемирили су мештане Пачетина, села насељеног православним Србима.

У самом центру места, на згради Дома културе у склопу коjег се налази приватна трговина (чиjи jе власник Хрват) осванули су натписи коjи вређаjу не само оне коjима су упућени, него и сваког нормалног човека.

Поjава оваквих графита ниjе ништа ново на истоку Хрватске ако се узме у обзир да се сличне поруке jављаjу готово свакодневно у местима на овом подручjу, без обзира да ли су она насељена српским, хрватским или неким другим народом.

Истина, буде и оних на ћирилици, попут четири оцила (4 С), имена српских клубова и навиjачких група, па све до вређања већинског народа у Хрватскоj. Али, без обзира какав jе њихов садржаj, сваки графит исписан српском ћирилицом, па макар он имао и љубавну поруку, у хрватским медиjима jе дочекан на нож, са разлогом или без њега, jер за име Бога милога, па то jе ћирилица, то jе српско, заостало и ретроградно.

Међусобна преписка и комуникациjа српских и хрватских младића, поготово ако се у њима користе тешке речи, требала би бити осуђена од свих релевантних институциjа и удружења коjа се баве људским правима. Заташкавање оваквих поjава ниjе добро и кривци се мораjу пронаћи и осудити без обзира коjоj нациjи припадали.

Графити и поруке сличног садржаjа, попут ових недавно „обjављених“ у Пачетину, нису се поjављивали у протеклих 15 година у овом месту. Зато све и чуди зашто одjедном толики излив мржње према овдашњим мештанима, jер Срби су овде већински народ и чине више од 95 одсто укупног становништва.

Многи од њих сматраjу да jе све то последица почетка суђења Горану Хаџићу у Хашком трибуналу, коjи jе рођен у овом месту и због кога хрватски новинари у последњих годину дана често долазе у Пачетин и праве своjе репортаже. Такође, сами мештани запитали су се како то да након ових графита нема новинара, ни хрватских, али ни српских, коjи би са лица места обjавили шта jе то исписано на фасади зграде коjа се налази поред самог дечиjег игралишта.

Чудно jе што се од ових графита нико ниjе jавно оградио, а исписивање порука мржње и нетолеранциjе осудили су само општина Трпиња, коjоj Пачетин териториjално припада, општинска организациjа Самосталне демократске српске странке, као и општински одбор Удружења антифашиста (кога чине искључиво Срби).

Поставља се питање зашто овакав поступак НН лица ниjе осуђен од представника разних невладиних организациjа, центара за мир, независних интелектуалаца, странака леве и десне ориjентациjе, па до саме Владе и Председника Републике Хрватске?!

https://jadovno.com/tl_files/ug_jadovno/img/preporucujemo/2012/grafit-ubij-srbina.jpg

Несхватљиво jе и зашто jе на званичноj интернет презентациjи Полициjске управе Вуковарско – сремске, податак о овом догађаjу штуро описан. Тако нпр. када jе оскрнављен споменик дванаест редарственика у Борову, шестог маjа ове године, полициjа jе ставила слику споменика, навела да jе исписано четири слова С и реч „Србиjа“, те да jе то дело расне и друге дискриминациjе.

У пачетинском случаjу уопште ниjе постављена слика Дома културе, са или без исписаних графита, не наводи се садржаj и порука истих, као ни име националне мањине коjа jе директно увређена овим текстом, док jе казнено дело окарактерисано као повреда угледа Републике Хрватске.

И заиста, ово jесте мрља на угледу ове државе коjа jе пред вратима Европске униjе за коjу су и сами Пачетинци гласали на недавном референдуму, додуше тесном већином, али ипак су били за улазак Хрватске у заjедницу европских народа и држава. Изгледа да jе све то узалуд.

Извор: ВИДОВДАН.ОРГ

 

Подијелите вијест (кликните на + за више опција):

Помозите рад удружења Јадовно 1941. уплатом преко PayPal-a:

Напомена: Изнесени коментари су приватна мишљења аутора и не одржавају ставове УГ Јадовно 1941. Коментари неприкладног садржаја ће бити обрисани без упозорења.

Оставите одговор

Ваша адреса е-поште неће бити објављена.

Пратите нас на друштвеним мрежама: