Od 24. Juna 1941, Dana sjećanja na Jadovno, prošlo je:

JADOVNIČANI PORUČUJU:

Teče 80-ta godina od početka Pokolja, genocida počinjenog nad srpskim narodom od strane NDH. Osamdeset godina od tragedije na Velebitu, ličkom polju, ostrvu Pagu.

 

Kako je Meron “oprao” zločine u “Oluji”

Datum objave: četvrtak, 16 novembra, 2017
Objavljeno u Oluja, Otadžbinski rat
Veličina slova: A- A+

Može se reći da je odluka dvojice članova Žalbenog vijeća Haškog tribunala napisala novu, lažnu istoriju ratnih dešavanja u Hrvatskoj tokom devedesetih godina 20. vijeka i stavila tačku na mnogobrojne nikada istražene zločine nad Srbima.

Akcija "Oluja" (Foto: veritas.org.rs)
Akcija “Oluja” (Foto: veritas.org.rs)

Priredio: Nenad TADIĆ

Hrvatski mediji slave 16. novembar kao dan oslobađanja generala Ante Gotovine i Mladena Markača iz Haga i preinačenje presude kojom su prethodno bili osuđeni na dvodecenijske robije zbog zločina nad Srbima tokom “Oluje”.

Gotovina i Markač prethodno su jednoglasnom odlukom Sudskog vijeća u Hagu osuđeni za učešće u “udruženom zločinačkom poduhvatu”, zajedno sa državnim i vojnim vrhom, te nekadašnjim predsjednikom Hrvatske Franjom Tuđmanom.

Međutim, nakon političkog i medijskog lobiranja, Žalbeno vijeće Haškog suda, pod predsjedavanjem Teodora Merona, preglasavanjem je oslobodilo hrvatske generale i tako, prema mišljenju mnogobrojnih kritičara rada ovog tribunala, “opralo” hrvatske zločine u “Oluji” i ratovima tokom devedesetih godina prošlog vijeka.

Tom presudom je spasena i Tuđmanova politička zaostavština, čija je politika prvom presudom okarakterisana kao zločinačka.

Nova presuda i oslobađanje hrvatskih generala izazvali su zaprepaštenje kod jednog broja haških sudija i posmatrača rada Trubunala, koji su optužili Merona da je pod pritiskom SAD /koje su pomagale “Oluju”/ učinio sve da presuda bude preinačena.

Ovom presudom, Haški tribunal je izgubio bilo kakvu vjerodostojnost, koja je bila ozbiljno načeta još od oslobađanja nekadašnjeg komandanta terorističke OVK Ramuša Haradinaja i generala muslimanske vojske.

Gotovina je danas “ratna ikona” Hrvatske, pa se o ovom bivšem pripadniku francuske Legije stranaca, koji je komandovao akcijom “Oluja”, pišu prave bajke i snima film za najpoznatijim hrvatskim glumcima.

Gotovina je sasvim ispunio naredbu tadašnjeg vrhovnog komandanta hrvatske vojske Franje Tuđmana, koji je na sastanku najviših političkih i vojnih funkcionera Hrvatske pred početak akcije “Oluja” na Brionima izdao precizno naređenje:

“Srbima zadati takav udarac da oni praktično nestanu /iz Hrvatske/”.

Ova naredba zabilježena je i u transkriptima sastanka, a postoji i audio-zapis koji je prezentovan i u Hagu.

Nakon ove presude, sve manje je istraga o brojnim zločinima tokom “Oluje”, jer u hrvatskom društvu vlada uvjerenje da je Hag verifikovao “Oluju” i oslobodio od odgovornosti veliki broj funkcionera i boraca.

Može se reći da je odluka dvojice članova Žalbenog vijeća Haškog tribunala napisala novu, lažnu istoriju ratnih dešavanja u Hrvatskoj tokom devedesetih godina 20. vijeka i stavila tačku na mnogobrojne nikada istražene zločine nad Srbima, kao i na karakter tih unutrašnjih sukoba.

Izvor: SRNA

Vezane vijesti:

Đorđe Ivković: „OLUJA“ – dve decenije američke laži …

Operacija Oluja | Hronologija: 138 500 protiv 31 000 | Jadovno …
Pomozite rad udruženja Jadovno 1941.

Napomena: Izneseni komentari su privatna mišljenja autora i ne održavaju stavove UG Jadovno 1941. Komentari neprikladnog sadržaja će biti obrisani vez upozorenja.

KOMENTARI

Ostavite odgovor

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Neophodna polja su označena *

Top