Ж | Ž

Podijelite vijest (kliknite na + za više opcija):

Kada će biti sagrađen Srpski memorijalni centar u Banjaluci?

Ideja o osnivanju prvog Srpskog memorijalnog centra koji bi bio posvećen žrtvama koje su stradale u toku Drugog svjetskog rata, i dalje čeka realizaciju.

U udruženju „Jadovno 1941“, koji su začetnici ovog projekta, poručuju da je neophodna podrška države.

Srpski narod jedan je od rijetkih u Evropi koji je toliko stradao u Drugom svjetskom ratu, a koji ni više od 70 godina od završetka sukoba nema nacionalni memorijalni centar posvećen žrtvama ubijenim u tom periodu. Zbog toga je udruženje Jadovno 1941 iz Banjaluke pokrenulo inicijativu da se u najvećem gradu Srspke osnuje centar, koji bi bio muzejska, arhivska, dokumentaciona, obrazovna i naučnoistraživačka institucija.

– Imali bi jedan dio izložbe galerijski, jedan prostor gdje bi se mijenjale svake dvije tri godine izložbene postavke vezane za Drugi svjetski rat sa užim fokusom na period NDH, a onda na neko od stratišta u Bos. Krajini, Gospiću, Jadovnu, stradanje hercegovačkih Srba – pojašnjava Dušan Bastašić, predsjednik udruženja „Jadovno 1941“.

Izgradnju centra u Banjaluci podržali su srpski istoričari i akademici, koji poručuju da je tužno da srpski narod i dalje nema mjesto koje će podsjećati na sve njegove žrtve. Bez toga srpski narod je kulturno, politički i duhovno osakaćen i ovo, kažu, treba da bude nosilac ideje o stvaranju memorijalnih centara i u Srbiji.

– Kada imate u vidu da Jevreji po čitavoj Evropi imaju 10-15 memorijalnih centara pored njihovog memorijalnog centra Jad Vašema, onda tek vidite u kakvom smo zaostatku i u kakvom nepoštovanju prema našim žrtvama – podsjeća Vasilije Krestić, akademik SANU.

Izgradnjom memorijalnog centra, profesor na Bogoslovskom fakultetu u Beogradu Bogoljub Šijaković smatra da žrtva srpskih civila i vojnika neće biti zaboravljena.

– Zbog toga je pamćenje vezano za naš opstanak, i to opstanak ne bilo kakav kao bioloških jedinki, već kao ljudi – ističe Bogoljub Šijaković, profesor Bogoslovskog fakulteta u Beogradu.

Mnogi su podržali osnivanje i rad srpskog memorijalno-istraživačkog centra i doprinijeli njegovanju kulture sjećanja na srpske žrtve iz Drugog svjetskog rata, ali da bi ovaj projekat zaživio, u udruženju Jadovno ističu nije dovoljna samo podrška.

Izvor: RTRS

Vezane vijesti:

Grad Banja Luka će udruženju Jadovno 1941. dodijeliti na korištenje prostor u centru grada

Potomci žrtava u bivšem ustaškom mučilištu: Mračna tajna prostorija dodijeljenih Udruženju „Jadovno“ (FOTO)

Bastašić: Potrebna podrška da bi se sačuvalo sećanje na žrtve Jadovna

Popisati srpske žrtve u logorima NDX

Podijelite vijest (kliknite na + za više opcija):

Pomozite rad udruženja Jadovno 1941. uplatom preko PayPal-a:

Napomena: Izneseni komentari su privatna mišljenja autora i ne održavaju stavove UG Jadovno 1941. Komentari neprikladnog sadržaja će biti obrisani bez upozorenja.

Ostavite odgovor

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Neophodna polja su označena *

Pratite nas na društvenim mrežama: