Ж | Ž

Podijelite vijest (kliknite na + za više opcija):

Grad Banja Luka će udruženju Jadovno 1941. dodijeliti na korištenje prostor u centru grada

Gradonačelnik Banjaluke Igor Radojičić u pratnji predsjednika udruženja građana Jadovno 1941. Dušana Bastašića,  obišao je gradske prostorije u banjalučkoj Ulici kralja Petra Prvog Karađorđevića koje će biti dodijeljene Udruženju “Jadovno 1941”. 

Navodeći da je na ovoj lokaciji poslovni prostor grada već duže zapušten, Radojičić je zahvalio predstavnicima Udruženja “Jadovno 1941” što su se prihvatili ozbiljnog posla.

Podsjećajući da “Udruženje Jadovno 1941” njeguje tradiciju i sjećanje, prije svega, na zločine iz Drugog svjetskog rata, uglavnom ustaške, Radojičić je rekao da je na ovoj lokaciji u centru Banjaluke moguće dobiti memorijalni prostor, sa stalnim i povremenim izložbama, mjesto za sjećanje na ono što se dešavalo u Drugom svjetskom ratu.

“Generalno postoji problem sa istorijskim pamćenjem na ovim prostorima, da se brzo i lako zaboravlja i prelazi preko nekih istorijskih činjenica. Nažalost, stradanja i ratovi na ovim prostorima prilično su česti”, naveo je Radojičić.

On očekuje da na narednoj sjednici Skupštine grada Banjaluka odbornici izglasaju ovu odluku i da Udruženje “Jadovno 1941”, u saradnji i uz podršku grada, uradi ozbiljan posao.

Predsjednik Udruženja “Jadovno 1941” Dušan Bastašić zahvalio je gradonačelniku Banjaluke i njegovim saradnicima koji su pokrenuli inicijativu da se Udruženje, nakon osam godina, nađe na mjestu koje mu i pripada.

“Na ovaj način pokazuje se da nismo zaboravljeni i da smo konačno odlučili da uvrstimo u naše trajno pamćenje ono što se desilo prije više od 70 godina, kada je stradao veliki broj banjalučkih Srba”, naglasio je Bastašić.

On je istakao da Udruženje namjerava da uredi prostor čiji će naziv biti Srpski memorijalni centar, što je nedostajalo Banjaluci.

BANjALUKA, 28.AVGUSTA /SRNA/ – Gradonačelnik Banjaluke Igor Radojičić obišao je gradske prostorije u banjalučkoj Ulici kralja Petra Prvog Karađorđevića, koje će biti dodijeljene Udruženju “Jadovno 1941”.

Izvor: SRNA

Podijelite vijest (kliknite na + za više opcija):

Pomozite rad udruženja Jadovno 1941. uplatom preko PayPal-a:

Napomena: Izneseni komentari su privatna mišljenja autora i ne održavaju stavove UG Jadovno 1941. Komentari neprikladnog sadržaja će biti obrisani bez upozorenja.

Ostavite odgovor

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Neophodna polja su označena *

Pratite nas na društvenim mrežama: