fbpx
Ж | Ž

Podijelite vijest (kliknite na + za više opcija):

Je li smrt male Bosiljke dovoljno upozorenje?

Smrt Bosiljke Vujinović

Na zaprepaštenje medicinskog osoblja u Zadru, djevojčica Bosiljka Vujnović stigla je bez pratnje liječnika iako je bila u životnoj opasnosti. Prva liječnička pomoć pružena joj je tek sto kilometara od njene kuće u Srbu

Tragični slučaj smrti djevojčice Bosiljke Vujnović (9) iz Srba ponovno otvara temu loše zdravstvene zaštite s kojom mještani Like žive već godinama. Mala Bosiljka bila je zdravo dijete, dok 11. februara u večernjim satima nije pala u nesvijest pred majkom Perom i ocem Jovanom. Da je djevojčica u životnoj opasnosti procijenila je na prvi pogled iskusna medicinska sestra Biljana Rajak, koja radi u 35 kilometara udaljenom Donjem Lapcu.

Indolentni liječnik  

Bosa je bila u polusvijesti. Nije pričala, s desnom stranom tijela nije mogla načiniti nijedan pokret. U nesvjesnom stanju, u nadležnu ambulantu u Gračacu, udaljenu tridesetak kilometara, pod rotacijskim svjetlima, djevojčicu je prevezla policijska patrola, pošto do kola hitne pomoći Vujnovići nisu mogli doći, jer se dežurni doktor Marko Montana nije javljao na telefon. Do Montane Vujnovići su došli nazvavši njegovu medicinsku sestru. Ovog liječnika mediji nazivaju kontroverznim, jer je u Sloveniji za njim izdana potjernica, dok je ranije pod imenom Jozo Marković radio u susjednoj BiH.

U Gračacu liječnik Montana nije ni pregledao dijete, a na savjet medicinske sestre Bosu je uputio u Zadar.

– Uzeo je svoje dijete za ruku i otišao, a Bosa je gotovo umirala – tvrdi Biljana Rajak.

Na zaprepaštenje medicinskog osoblja u Zadru, djevojčica koja je bila u životnoj opasnosti stigla je bez pratnje liječnika. Dakle, Bosi je prva liječnička pomoć pružena tek u Zadru, sto kilometara dalje od kuće.

– Djevojčica je povraćala u kolima, sestra joj nije mogla staviti ni kisik jer je maska bila prevelika, nije primila ni infuziju – priča zgrožena zamjenica župana Zadarske županije Rajka Rađenović, inače iz Srba.

Rajka Radjenović

Nakon četiri dana, Bosiljka Vujnović je preminula, a tjedan dana kasnije, 18. februara, nesretna djevojčica je sahranjena u rodnom Srbu.

Prema riječima Rajke Rađenović, na problem loše medicinske zaštite svi nadležni se oglušuju.

– Svatko sa sebe skida krivicu i odgovornost, dok u sistemu medicinske zaštite vladaju nebriga, nerad i neljudsko ponašanje. Ovo što se dogodilo ne može se ničim opravdati, nego samo ocijeniti da je u pitanju neodgovornost liječnika Montane. To i ne liči na hitnu pomoć, jer nemaju prateću medicinsku aparaturu. Imaju samo vozilo koje vozi hitne slučajeve – ističe Rajka Rađenović.

Ogorčena dožupanica  

Međutim, njeno mišljenje ne dijeli Renata Bek, ravnateljica Doma zdravlja Zadar kojem pripadaju ambulante u Gračacu i Srbu.

– Zatražila sam očitovanje doktora Montane koji je iskazao da nigdje nije pogriješio, da je pregledao dijete koje je bilo pri svijesti i imalo redovne otkucaje srca. Ne možemo na osnovu izvještaja jedne medicinske sestre osuđivati ponašanje i način rada jednog doktora – kaže Renata Bek i dodaje da je stvar liječničke prosudbe da li je pacijentu do bolnice potrebna liječnička ili je dovoljna samo pratnja medicinske sestre. I pored brojnih zamjerki pacijenata i same zamjenice župana Rajke Rađenović, Renata Bek tvrdi da nema niti jedne pritužbe na rad medicinskog osoblja u Srbu i Gračacu.

– Zgrožena sam. Vjeruje se jednom doktoru s problematičnom biografijom i upitnom diplomom, a ne vjeruje se medicinskoj sestri koja je glavu gubila da spasi djevojčicu. Što je najžalosnije, ne vjeruje se ni roditeljima koji su zbog nesavjesnog liječničkog pristupa izgubili dijete – zaključuje Rajka Rađenović.

Paulina Arbutina

Izvor: SRPSKO NARODNO VIJEĆE

 

Podijelite vijest (kliknite na + za više opcija):

Pomozi rad udruženja Jadovno 1941. uplatom preko PayPal-a:

Napomena: Izneseni komentari su privatna mišljenja autora i ne održavaju stavove UG Jadovno 1941. Komentari neprikladnog sadržaja će biti obrisani bez upozorenja.

Ostavite odgovor

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena.

Pratite nas na društvenim mrežama: