fbpx
Ж | Ž

Podijelite vijest (kliknite na + za više opcija):

Jazdgerdi u Donjoj Gradini: Počast žrtvama Jasenovca (VIDEO)

Spomen-područje Donja Gradina posjetio je specijalni izaslanik Stejt departmenta za pitanja Holokausta, Tomas Jazdgerdi, kao i predstavnici američkih ambasada u Zagrebu i Banjaluci.

Tomas Jazdgerdi u posjeti Spomen-području Donja Gradina Foto: RTRS
Tomas Jazdgerdi u posjeti Spomen-području Donja Gradina Foto: RTRS

„Osjećamo moralni imperativ da pružimo nadoknadu onima koji su preživjeli Holokaust“, poručio je Jezgerdi, ističući da su sarađivali sa vladama Srbije, Hrvatske i vlastima u BiH kako bi pronašli način na koji može da se riješi pitanje povrata imovine.

Komentarišući fašistička obilježja i grafite koji se i danas pojavljuju u Hrvatskoj, predstavnik Stejt departmenta izjavio je da takvi simboli i govor mržnje nemaju mjesta u demokratskom društvu.

„U ime svoje kancelarije ja želim da odam počast mnogim žrtvama koje su stradale na ovom mjestu i da izrazim nadu da takva nevjerovatna stradanja i takva nevjerovatna nedjela se više nikada ne ponove“, izjavio je Jazdgerdi.

„Najvažniji zadatak ove posjete je da pomjerimo granice do kojih se čuje istina o stradanju prvenstveno Srba u koncentracionom logoru Jasenovac i njegovom najvećem stratištu Donjoj Gradini, ali i o strdanju Jevreja i Roma koji su na najzvjerskije načine strdaali u ovom logoru smrti“, rekla je Tanja Tuleković, direktorka JU Spomen područje Donja Gradina.

Izvor: Radio Televizija Republike Srpske

Vezane vijesti:

Američki izaslanik za holokaust pozvao hrvatsku vladu da ubrza povrat imovine preživjelima holokausta

Podijelite vijest (kliknite na + za više opcija):

Pomozi rad udruženja Jadovno 1941. uplatom preko PayPal-a:

Napomena: Izneseni komentari su privatna mišljenja autora i ne održavaju stavove UG Jadovno 1941. Komentari neprikladnog sadržaja će biti obrisani bez upozorenja.

Ostavite odgovor

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena.

Pratite nas na društvenim mrežama: