fbpx
Pretraga
Close this search box.
Ж | Ž

Podijelite vijest:

Javni čas istorije na lokaciji logora Topovske šupe 15. juna

Centar za primenjenu istoriju (CPI) poziva sve zainteresovane građane da se u subotu, 15. juna, pridruže javnom času o deportaciji Roma u logor Topovske šupe.
Kako se navodi u saopštenju, okupljanje je u 12 časova u Čuburskom parku, odakle će se peške ići do mesta gde se nalazio logor.

FOTO: DANAS
FOTO: DANAS

Javni čas vodi istoričar Milovan Pisarri, istoričar i direktor CPI, a učešće je besplatno.

Zbog organizacionih razloga, obavezna je prijava na mejl: office@cpi.rs .

Kako iz Centra za primenjenu istoriju u najavi navode, u blizini centra Beograda između avgusta i novembra 1941. godine nalazio se logor za Jevreje i Rome poznat kao logor Topovske šupe.

Svi, osim retkih slučajeva, ubijeni su u masovnim streljanjima u jesen 1941. godine uglavnom na stratištu u Jabuci kod Pančeva. Po raspoloživim procenama, kroz njega je prošlo oko 5.000 Jevreja i 1.500 Roma.

O Topovskim šupama se još uvek malo zna.

Danas, lokacija logora Topovske šupe je zaboravljena, zapuštena i nepoznata široj javnosti, i samoj lokaciji preti uništenje zbog najavljene izgradnje tržnog centra.

Javni čas se organizuje u okviru istraživačkog projekta „Mapiranje Holokausta – logor Topovske šupe“ koji Centar za primenjenu istoriju sprovodi uz podršku Saveza jevrejskih opština Srbije.

Više informacija: http://topovskesupe.rs

Izvor: DANAS

Podijelite vijest:

Pomozite rad udruženja Jadovno 1941.

Napomena: Izneseni komentari su privatna mišljenja autora i ne održavaju stavove UG Jadovno 1941. Komentari neprikladnog sadržaja će biti obrisani bez upozorenja.

Ostavite odgovor

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Neophodna polja su označena *

Pratite nas na društvenim mrežama: