Od 24. Juna 1941, Dana sjećanja na Jadovno, prošlo je:

JADOVNIČANI PORUČUJU:

Teče 80-ta godina od početka Pokolja, genocida počinjenog nad srpskim narodom od strane NDH. Osamdeset godina od tragedije na Velebitu, ličkom polju, ostrvu Pagu.

 

Javni čas istorije na lokaciji logora Topovske šupe 15. juna

Datum objave: utorak, 11 juna, 2019
Veličina slova: A- A+

Centar za primenjenu istoriju (CPI) poziva sve zainteresovane građane da se u subotu, 15. juna, pridruže javnom času o deportaciji Roma u logor Topovske šupe.
Kako se navodi u saopštenju, okupljanje je u 12 časova u Čuburskom parku, odakle će se peške ići do mesta gde se nalazio logor.

FOTO: DANAS
FOTO: DANAS

Javni čas vodi istoričar Milovan Pisarri, istoričar i direktor CPI, a učešće je besplatno.

Zbog organizacionih razloga, obavezna je prijava na mejl: office@cpi.rs .

Kako iz Centra za primenjenu istoriju u najavi navode, u blizini centra Beograda između avgusta i novembra 1941. godine nalazio se logor za Jevreje i Rome poznat kao logor Topovske šupe.

Svi, osim retkih slučajeva, ubijeni su u masovnim streljanjima u jesen 1941. godine uglavnom na stratištu u Jabuci kod Pančeva. Po raspoloživim procenama, kroz njega je prošlo oko 5.000 Jevreja i 1.500 Roma.

O Topovskim šupama se još uvek malo zna.

Danas, lokacija logora Topovske šupe je zaboravljena, zapuštena i nepoznata široj javnosti, i samoj lokaciji preti uništenje zbog najavljene izgradnje tržnog centra.

Javni čas se organizuje u okviru istraživačkog projekta „Mapiranje Holokausta – logor Topovske šupe“ koji Centar za primenjenu istoriju sprovodi uz podršku Saveza jevrejskih opština Srbije.

Više informacija: http://topovskesupe.rs

Izvor: DANAS

Pomozite rad udruženja Jadovno 1941.

Napomena: Izneseni komentari su privatna mišljenja autora i ne održavaju stavove UG Jadovno 1941. Komentari neprikladnog sadržaja će biti obrisani vez upozorenja.

KOMENTARI

Ostavite odgovor

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Neophodna polja su označena *

Top