fbpx
Pretraga
Close this search box.
Ж | Ž

Podijelite vijest:

JAVNA RASPRAVA O ZAKONU O UDžBENICIMA U LIVANjSKOM KANTONU

Livno

Livno

Vijeće za zaštitu vitalnih interesa Ustavnog suda FBiH održaće danas javnu raspravu o zahtjevu Kluba poslanika Srba u Skupštini Livanjskog kantona za utvrđivanje postojanja vitalnog nacionalnog interesa konstitutivnog srpskog naroda u postupku usvajanja Zakona o udžbenicima i nastavnim sredstvima za osnovne i srednje škole u ovom kantonu.

Tadašnji predsjednik Kluba srpskih poslanika Siniša Mihajlović rekao je Srni da je u vezi sa ovim zahtjevom održana javna rasprava na nivou kantona i da je potom uložen amandman na Prijedlog zakona o udžbenicima i nastavnim sredstvima za osnovne i srednje škole.

„Kantonalna Vlada i ministarstvo nisu usvojili amandmane, nakon čega je Klub Srba odlučio da pokrene mehanizam zaštite vitalnog nacionalnog interesa“, rekao je Mihajlović, koji je delegat u Domu naroda Parlamenta FBiH.

On je pojasnio da su se amandmani odnosili na zahtjev da se udžbenici štampaju na ćiriličnom pismu i srpskom jeziku.

„Predložili smo da se u zakon ugradi i obavezno uvođenje grupe nacionalnih predmeta u svim osnovnim i srednjim školama u kantonu“, dodao je Mihajlović.

Prema njegovim riječima, Klub Srba pokrenuo je zaštitu vitalnog nacionalnog interesa na osnovu jakih argumenata i Ustava FBiH kojim se jasno definiše na koji način se štite osnovna prava konstitutitivnih naroda, a to su pravo na pismo i jezik.

On je izrazio zadovoljstvo što je Ustavni sud FBiH pokazao dostojanstvo i legitimitet da uvaže zahtjeve i održe javnu raspravu.

„Ukoliko budu poštovali Ustav, kao najviši pravni akt, očekujem da će Ustavni sud presuditi u našu korist i osporiti sporni zakon“, rekao je Mihajlović.

Javna rasprava zakazana je za 11.00 časova.

Izvor: tl_files/ug_jadovno/img/otadzbinski_rat_novo/2014/srna.png

Vezane vijesti:

U LIVNU ŠESNAEST GODINA KASNIJE – Jadovno 1941.

EPISKOP ATANASIJE U LIVNU – Jadovno 1941.

služen parastos palim borcima i civilima opština bosansko …

 

Podijelite vijest:

Pomozite rad udruženja Jadovno 1941.

Napomena: Izneseni komentari su privatna mišljenja autora i ne održavaju stavove UG Jadovno 1941. Komentari neprikladnog sadržaja će biti obrisani bez upozorenja.

Ostavite odgovor

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Neophodna polja su označena *

Pratite nas na društvenim mrežama: