fbpx
Претрага
Close this search box.
Ж | Ž

Подијелите вијест:

ЈАВНА РАСПРАВА О ЗАКОНУ О УЏБЕНИЦИМА У ЛИВАЊСКОМ КАНТОНУ

Ливно

Ливно

Виjеће за заштиту виталних интереса Уставног суда ФБиХ одржаће данас jавну расправу о захтjеву Клуба посланика Срба у Скупштини Ливањског кантона за утврђивање постоjања виталног националног интереса конститутивног српског народа у поступку усваjања Закона о уџбеницима и наставним средствима за основне и средње школе у овом кантону.

Тадашњи предсjедник Клуба српских посланика Синиша Михаjловић рекао jе Срни да jе у вези са овим захтjевом одржана jавна расправа на нивоу кантона и да jе потом уложен амандман на Приjедлог закона о уџбеницима и наставним средствима за основне и средње школе.

„Кантонална Влада и министарство нису усвоjили амандмане, након чега jе Клуб Срба одлучио да покрене механизам заштите виталног националног интереса“, рекао jе Михаjловић, коjи jе делегат у Дому народа Парламента ФБиХ.

Он jе поjаснио да су се амандмани односили на захтjев да се уџбеници штампаjу на ћириличном писму и српском jезику.

„Предложили смо да се у закон угради и обавезно увођење групе националних предмета у свим основним и средњим школама у кантону“, додао jе Михаjловић.

Према његовим риjечима, Клуб Срба покренуо jе заштиту виталног националног интереса на основу jаких аргумената и Устава ФБиХ коjим се jасно дефинише на коjи начин се штите основна права конститутитивних народа, а то су право на писмо и jезик.

Он jе изразио задовољство што jе Уставни суд ФБиХ показао достоjанство и легитимитет да уваже захтjеве и одрже jавну расправу.

„Уколико буду поштовали Устав, као наjвиши правни акт, очекуjем да ће Уставни суд пресудити у нашу корист и оспорити спорни закон“, рекао jе Михаjловић.

Јавна расправа заказана jе за 11.00 часова.

Извор: tl_files/ug_jadovno/img/otadzbinski_rat_novo/2014/srna.png

Везане виjести:

У ЛИВНУ ШЕСНАЕСТ ГОДИНА КАСНИЈЕ – Jadovno 1941.

ЕПИСКОП АТАНАСИЈЕ У ЛИВНУ – Jadovno 1941.

служен парастос палим борцима и цивилима општина босанско …

 

Подијелите вијест:

Помозите рад удружења Јадовно 1941.

Напомена: Изнесени коментари су приватна мишљења аутора и не одржавају ставове УГ Јадовно 1941. Коментари неприкладног садржаја ће бити обрисани без упозорења.

Оставите одговор

Ваша адреса е-поште неће бити објављена. Неопходна поља су означена *

Пратите нас на друштвеним мрежама: