Од 24. Јуна 1941, Дана сјећања на Јадовно, прошло је:
Од 24. Јуна 1941, Дана сјећања на Јадовно, прошло је:

Јасеновац се користи за политичке интересе

Датум објаве: субота, 5 новембра, 2011
Објављено у Јасеновац
Величина слова: A- A+

rafael_israeli.jpgEnglish

У материjалима у коjим jе у посљедњих 20 година писано о логору Јасеновац наjмање jе историjе, а превише садржаjа коjи служи за дневнополитичке интересе, изjавио jе Срни професор са Трумановог института Хебреjског универзитета у Јерусалиму Рафаел Исраели.

“Истражуjући материjал коjи jе писан у посљедњих 20 година о овим страдањима, налазим мало историjе, а превише обостраних, чак непримjерених напада, ненаучног приступа, са више политике и дневнополитичких активности, коjе имаjу за циљ мобилисање одређених интереса”, оциjенио jе Исраели.

Он jе, уочи посjете активиста Фериjалног савеза Републике Српске Музеjу Јад вашем, рекао да су jедан од камена спотицања у свакоj прилици између научних радника из Хрватске и оних из Србиjе, укључуjући и БиХ, броjке жртава логора.

“Оне се крећу од неколико десетина до неколико стотина хиљада жртава, па се онда поставља терминолошко питање под коjим поjмом треба подвести те жртве, приjе свега српске из Јасеновца. Када jе риjеч о Јевреjима и Ромима, чињенице су познате”, казао jе Исраели.

Он jе нагласио да “играриjа” броjкама може довести до питања шта значи убити jедног човjека, неколико људи, неколико стотина, запитавши да ли све иде по броjкама да би се дошло до поjма геноцида.

“Чак и ако су тачне хрватске тврдње да се ради о неколико десетина хиљада жртава система логора Јасеновац, и у том случаjу говоримо о геноциду, а да не говоримо колико су те броjке проблематичне, некад ванпредметне, односно одваjаjу од самог смисла научног истраживања и не охрабруjу”, став jе Исраелиjа.

Он jе истакао да не треба дозволити дневнолполитичким интересима и стварима коjе су везане за нечиjе профите да се баве нечим што треба да остане искључиво у научно-истраживачкоj области.

“Имамо сам прилику да посjетим Спомен-подручjе Доња Градина и Јадовно и као и сви нормални људи био сам запрепаштен и затечен оним што сам видио. Оно што ми jе посебно тешко пало, jесу посљедице вишедецениjског затирања трагова и поимања система логора смрти”, нагласио jе Исраели.

“То ме jе опредиjелило да будемо jедан од аутора научно-истраживачког проjекта коjи ће покушати да расвиjетли неке аспекте тих страхота, не улазећи у непрестане размирице и неслагање двиjе стране, коjе су укључене у таj предмет”, казао jе Исраели.

Он jе навео да jе, проучаваjући одређене материjале, имао прилику да се упозна са историjским чињеницама и претпоставкама коjе су претходиле тим страхотама.

Професор Исраели рекао jе да jе посебно раскршће у његовом односу према Србима период протеклог рата и НАТО бомбардовања Југославиjе, коjи су код њега, како jе рекао, изазвали згражање, посебно начином на коjи су представљени у медиjима.

“То jе код мене изазвало порив да обjавим чланак у jедном израелском листу на енглеском jезику, коjи jе врло читан, а у коjем сам приказау и другу страну и апсурдност тих дешавања”, рекао jе он.

Исраели jе напоменуо да jе више пута боравио у Републици Српскоj, учествуjући у проjектима коjе jе организовала Академиjа наука и умjестности Републике Српске, као и на више конференциjиа попут оне о Јадовну.

Предсjедник Управног одбора Фериjалног савеза Републике Српске Дубравко Сувара рекао jе да jе од великог значаjа чињеница да jе дио поставке музеjа Јад вашем посвећен злочинима почињеним на просторима бивше Југославиjе.

Сувара jе казао да посjета Јад вашему треба да буде показатељ како Срби из Републике Српске треба да се односе према прошлости и свом страдању.
“Начин на коjи Јевреjи бране од заборава страдање свог народа, треба да нам буде примjер како и ми да се односимо према страдању Срба, односно да никада не заборавимо злочине коjи су се десили над спрским народом у протелким ратовима”, рекао jе Сувара.

Активисти Фериjалног савеза обишли су и Манастир Светог Саве Освећеног у Јудеjског пустињи, гдjе се Свети Сава српски примио освећено жезло пошто му jе два пута пало пред ноге.

Срби су управљали овим манастиром 130 година, а данас припада грчкоj православноj цркви. Ово jе манастир Јерусалимског типикона, због чега само мушкарци могу улазити.

Након тога посjетили су Цркву Свето Теодосиjа, Цркву Христовог рођења и Цркву Христовог гроба, као и Зид плача.

Посjета Јерусалиму

Посjета Јерусалиму

 

Извор: срна

 

Везане виjести:

Рафаел Израели: Југословенски Јевреjи, Рон Арад и Холокауст у Босни

Проф. Др Рафаел Израели на Косову, 4. септембра 2011.

РАФАЕЛ ИЗРАЕЛИ Подршка исламу jе убиство хришћанства

Рафаел Израели ИСЛАМ НА БАЛКАНУ ПОД ЊЕМАЧКОМ ОКУПАЦИЈОМ

 
Помозите рад удружења Јадовно 1941.

Напомена: Изнесени коментари су приватна мишљења аутора и не одржавају ставове УГ Јадовно 1941. Коментари неприкладног садржаја ће бити обрисани вез упозорења.

КОМЕНТАРИ

Оставите одговор

Ваша адреса е-поште неће бити објављена. Неопходна поља су означена *

Top