Od 24. Juna 1941, Dana sjećanja na Jadovno, prošlo je:

JADOVNIČANI PORUČUJU:

Teče 80-ta godina od početka Pokolja, genocida počinjenog nad srpskim narodom od strane NDH. Osamdeset godina od tragedije na Velebitu, ličkom polju, ostrvu Pagu.

 

“Jasenovac – najveća srpska tragedija” (VIDEO)

Datum objave: nedelja, 28 februara, 2021
Objavljeno u Kompleks Jadovno
Veličina slova: A- A+

Udruženje ”Jadovno 1941.” iz Banja Luke, formirano 2010.godine, na razne načine pokušava da sačuva uspomenu na stradanja u kompleksu logora smrti Gospić – Jadovno – Pag, preteči jasenovačkog logora. Malobrojni preživjeli u tim logorima, prebačeni su u Jasenovac i tako postali prvi zatvorenici najvećeg stratišta NDH.

FOTO: BN TV

O pomenutim logorima ni danas se ne zna dovoljno, iako je prema procjenama,za samo nekoliko mjeseci u njima,život izgubilo 40 hiljada ljudi.

”Jasenovac-najveća spska tragedija” , na tu temu govorili su učesnici emisije “Izazovi” BN TV.

Dugo očekivani filma „Dara iz Jasenovca“, reditelja Predraga Antonijevića i scenarise Nataše Drakulić koji govori o stradanju Srba, Roma i Jevreja u logoru Jasenovac, izazvao je veliku pažnju i emotivne reakcije gledalaca na društvenim mrežama. Film se gledao u tišini, uz suze i poruke da se takvi zločini ne smeju zaboraviti i da se nikada više ne ponove.

Preživjelih je danas malo, a jedna od njih je Branka Rodić koja je tada imala četiri godine, uz majku i petogodišnju sestru bila jedna od mnogih koji su završili u logoru.

Film Dara iz Jasenovca koji govori o stradanju djece u Jasenovačkom logoru, svjedoči o tektonskom zemljotresu sjećanja na zločin koji je počinjen od strane NDH. Dara i djeca prikazana u filmu postali su personifikacija svega što se tamo desilo,r ekao je predsjednik Udruženja “Jadovno” Dušan Bastašić.

Dragocjena svjedočenja preživjelih nisu ušla u školske udžbenike, niti u turističke obilaske, a Jasenovačkih žrtava dana se sjećamo samo jednom godišnje, što nije dovoljno. 

Prema procjenama, za samo nekoliko mjeseci u logorima, život je izgubilo 40 hiljada ljudi.

Tačan broj nikada se neće saznati, jer jasenovačka arhiva ne postoji. Preživjelih je sve manje i manje, kaže istoričar Željko Vujadinović.

Jedan film, a bezbroj emocija koje podsjećaju da se ovakvi i slični zločini nikada više ne smiju ponoviti, zaključili su učesnici emisije “Izazovi” BN TV.

Izvor: BN TV

Pomozite rad udruženja Jadovno 1941.

Napomena: Izneseni komentari su privatna mišljenja autora i ne održavaju stavove UG Jadovno 1941. Komentari neprikladnog sadržaja će biti obrisani vez upozorenja.

KOMENTARI

Ostavite odgovor

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Neophodna polja su označena *

Top