Od 24. Juna 1941, Dana sjećanja na Jadovno, prošlo je:

JADOVNIČANI PORUČUJU:

Teče 80-ta godina od početka Pokolja, genocida počinjenog nad srpskim narodom od strane NDH. Osamdeset godina od tragedije na Velebitu, ličkom polju, ostrvu Pagu. Ako Bog da, sabraćemo se 19. juna 2021. kod Šaranove jame.

 

“Jasenovac – najveća srpska tragedija” (VIDEO)

Datum objave: nedelja, 28 februara, 2021
Objavljeno u Kompleks Jadovno
Veličina slova: A- A+

Udruženje ”Jadovno 1941.” iz Banja Luke, formirano 2010.godine, na razne načine pokušava da sačuva uspomenu na stradanja u kompleksu logora smrti Gospić – Jadovno – Pag, preteči jasenovačkog logora. Malobrojni preživjeli u tim logorima, prebačeni su u Jasenovac i tako postali prvi zatvorenici najvećeg stratišta NDH.

FOTO: BN TV

O pomenutim logorima ni danas se ne zna dovoljno, iako je prema procjenama,za samo nekoliko mjeseci u njima,život izgubilo 40 hiljada ljudi.

”Jasenovac-najveća spska tragedija” , na tu temu govorili su učesnici emisije “Izazovi” BN TV.

Dugo očekivani filma „Dara iz Jasenovca“, reditelja Predraga Antonijevića i scenarise Nataše Drakulić koji govori o stradanju Srba, Roma i Jevreja u logoru Jasenovac, izazvao je veliku pažnju i emotivne reakcije gledalaca na društvenim mrežama. Film se gledao u tišini, uz suze i poruke da se takvi zločini ne smeju zaboraviti i da se nikada više ne ponove.

Preživjelih je danas malo, a jedna od njih je Branka Rodić koja je tada imala četiri godine, uz majku i petogodišnju sestru bila jedna od mnogih koji su završili u logoru.

Film Dara iz Jasenovca koji govori o stradanju djece u Jasenovačkom logoru, svjedoči o tektonskom zemljotresu sjećanja na zločin koji je počinjen od strane NDH. Dara i djeca prikazana u filmu postali su personifikacija svega što se tamo desilo,r ekao je predsjednik Udruženja “Jadovno” Dušan Bastašić.

Dragocjena svjedočenja preživjelih nisu ušla u školske udžbenike, niti u turističke obilaske, a Jasenovačkih žrtava dana se sjećamo samo jednom godišnje, što nije dovoljno. 

Prema procjenama, za samo nekoliko mjeseci u logorima, život je izgubilo 40 hiljada ljudi.

Tačan broj nikada se neće saznati, jer jasenovačka arhiva ne postoji. Preživjelih je sve manje i manje, kaže istoričar Željko Vujadinović.

Jedan film, a bezbroj emocija koje podsjećaju da se ovakvi i slični zločini nikada više ne smiju ponoviti, zaključili su učesnici emisije “Izazovi” BN TV.

Izvor: BN TV

Pomozite rad udruženja Jadovno 1941.

Napomena: Izneseni komentari su privatna mišljenja autora i ne održavaju stavove UG Jadovno 1941. Komentari neprikladnog sadržaja će biti obrisani vez upozorenja.

KOMENTARI

Ostavite odgovor

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Neophodna polja su označena *

Top