fbpx
Ж | Ž

Podijelite vijest (kliknite na + za više opcija):

JAHURA: SJEĆANjE NA ŽRTVE VAŽNO ZA SRPSKI IDENTITET

Predsjednik Srpskog nacionalnog društva Prebilovci Milenko Jahura ocijenio je da je sjećanje na žrtve veoma važno za opstanak Srba koji bi prema genocidu počinjenom nad srpskim narodom trebalo da se odnose kao Jevreji prema Holokaustu.

Časni krst iz Jerusalima na mestu logora Slana na ostrvu Pagu. – Milenko Jahura aktivno učestvuje u svim akcijama udruženja „Jadovna 1941.″ Foto: Jadovno 1941.
Časni krst iz Jerusalima na mestu logora Slana na ostrvu Pagu. – Milenko Jahura aktivno učestvuje u svim akcijama udruženja „Jadovna 1941.″ Foto: Jadovno 1941.

„To pitanje treba sistematski riješiti i zatražiti poštovanje žrtava genocida. Istovremeno od BiH i Hrvatske treba tražiti da se oskrnavljena stratišta obnove i stave pod zaštitu“, izjavio je Jahura Srni.

Jahura je rekao da svakog dana, a ne samo 6. avgusta, treba ponavljati da je nad srpskim narodom u Hercegovini, kao i cijeloj teritoriji NDH u Drugom svjetskom ratu počinjen genocid, posebno jer se Srbima, koji su u 20. vijeku podnijeli ogromnu žrtvu, više od dvije decenije želi nametnuti da su zločinci i genocidni.

On je povodom obilježavanja godišnjice mučkog stradanja 600 srpske nejači, žena i staraca iz Prebilovaca u Šurmanovačkoj jami kod Međugorja ocijenio da su Prebilovački i donjehercegovački mučenici i uspomena na njih „štit srpske odbrane i očuvanja srpskog identiteta u tom dijelu Hercegovine“.

„Sjećanje na žrtve je veoma važno za opstanak srpskog naroda, za njegov identitet. To saznanje i istorijsko iskustvo je značajno da bi znali kako da se ponašamo u budućnosti. Uostalom mi smo kao narod već 20 godina pod pritiscima i osuđeni za ono što nismo učinili, a sami smo doživjeli uništenje, istrebljenje i genocid“, istakao je Jahura.

Jahura je napomenuo da su Srbi u Hercegovini prije pokolja 1941. godine bili ekonomska, kulturna i duhovna elita koju je trebalo eliminisati i iščupati iz korijena.

Prema njegovim riječima, po već razrađenom scenariju značajnu ulogu u svemu imala je Katolička crkva i njeni mjesni prvaci.

„Nakon pokolja u Prebilovcima, Čapljini, Ljubuškom, Hrvati su se naselili u srpske kuće i imanja. Katolički sveštenik Don Jure Niščević Vrdoljak išao je sa puškom i zastavom i vodio Hrvate da se usele u kuće žrtava“, podsjetio je Jahura.

On je istakao da ga raduje i ohrabruje što će danas na Svetoj liturgiji u hramu Vaskrsenja u Prebilovcima biti Srbi iz svih krajeva, a ne samo Hercegovci i što će se zajedno pomoliti sjenima Svetih Prebilovačkih i donjohercegovačkih mučenika.

Izvor: SRNA

Podijelite vijest (kliknite na + za više opcija):

Pomozite rad udruženja Jadovno 1941.

Napomena: Izneseni komentari su privatna mišljenja autora i ne održavaju stavove UG Jadovno 1941. Komentari neprikladnog sadržaja će biti obrisani bez upozorenja.

Ostavite odgovor

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Neophodna polja su označena *

Pratite nas na društvenim mrežama: