fbpx
Pretraga
Close this search box.
Ж | Ž

Podijelite vijest:

Jadovno – Stradanje, zločini i sećanje

U subotu 19. juna 2021. ekipa emisije “U središtu pažnje”, RTS – Radio Beograd 1 na čelu sa Aleksandrom Milivojevićem, bila je u Lici, na Velebitu, na obeležavanju Dana sećanja na Jadovno 1941, u organizaciji istoimenog udruženja građana iz Banjaluke.
Spomen područje Šaranova jama. Velebit, Lika. Snimljeno 19. juna 2021.; FOTO: Nikola Zajc – Jadovno 1941.

U kompleks logora Gospić – Jadovno – Pag, čije je formiranje okončano 24. juna 1941, dovođeni su, a potom tu i ubijani, Srbi i Jevreji sa čitave teritorije Nezavisne Države Hrvatske.

Dakle, tu nisu stradali samo Srbi iz Like i meštani okolnih sela, kako se često pogrešno misli. U velebitskim jamama, na kamenitim obalama Paga i morskim dubinama u blizini tog ostrva surovo su skončali brojni Srbi i Jevreji iz Hrvatske, Bosne i Hercegovine, ali i Srema.

Audio snimak emisije možete slušati ovdje:

Logoraši su na Velebit i Pag stizali iz kaznionice u Gospiću, preko sabirnih centara Ovčara i Stupačinovo, a gospićka železnička stanica bila je mesto na koje su, vagonima za stoku, dovoženi iz svih delova NDH.

Za 132 dana postojanja, od 11. aprila do 21. avgusta 1941, taj put pakla prešlo je 42 246 muškaraca, žena i dece. Na najsurovije načine likvidirano je 40 123 ljudi. Oko 2 hiljade onih koje nisu stigli pobiti zato što ih je u tome sprečila italijanska vojska, ustaše su transportovale u logor Jastrebarsko, a potom u tek osnovani logor Jasenovac.

19.06.2021. Osveštanje Časnog krsta posvećenog pravoslavnim Srbima pobijenim od strane hrvatskih ustaša u jami Badanj, na Velebitu kod sela Stupačinova; FOTO: Jadovno 1941.

Zlo koje je kulminiralo u Jasenovcu, počelo je u Gospiću, na Velebitu i Pagu i to ne smemo nikad da zaboravimo, ističe u udruženju „Jadovno 1941.“ čiji članovi su i ove godine obišli mesta stradanja njihovih predaka. 

Proteklog vikenda sa njima je bio i naš novinar Aleksandar Milivojević. Poslušajte njegovu reportažu, ali i razgovor za predsednikom Udruženja „Jadovno 1941“ Dušanom Bastašićem.

Izvor: RTS

Podijelite vijest:

Pomozite rad udruženja Jadovno 1941.

Napomena: Izneseni komentari su privatna mišljenja autora i ne održavaju stavove UG Jadovno 1941. Komentari neprikladnog sadržaja će biti obrisani bez upozorenja.

Ostavite odgovor

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Neophodna polja su označena *

Pratite nas na društvenim mrežama: