fbpx
Претрага
Close this search box.
Ж | Ž

Подијелите вијест:

ИЗЛОЖБЕНА ПОСТАВКА „МОЈЕ ЈАДОВНО“ ДО 20. ЈУЛА

Otvaraњe-izlozhbe-Moјe-Јadovno-20.jpgПрву изложбу након 71 године од великог страдања Срба и Јевреjа у комплексу логора смрти НДХ Јадовно-Госпић-Паг, постављену у холу Одсjека за историjу  Филозофског факулетета у Бањоj Луци, за нешто више од три седмице видjело jе око 500 посjетилаца,а Ви ту могућност имате jош само до до 20 jула.  Млади људи, углавном студенти са више факултета , до сада готово потпуно необавиjештени о величини и  бруталности злочина у поменутом комплексу логора, имали су прилику да се упознаjу са  свим значаjним аспектима jадовничког страдња Срба и Јевреjа. Ова изложба поред информативно-изложбеног карактера има и истраживачки карактер у обиму у коjем jе то методолошки могуће у раду са оваквом врстом историjских извора и истовремено jе путоказ како се уопштено са визуелног становишта приступа мемориjализациjи значаjних догађаjа, коjи карактерно одређуjу идентитетско-судбинске детерминанте jедног колективитета.

Изложба jе истовремено и предмет сталне интеракциjе прошлости и људи коjи се њоме баве са научног становишта, али и просjечно-информисаног посматрача. „Зато су нам реакциjе и одjеци изложбе веома значаjни“ , наводе организатори из Удружења студената историjе ,, Др Милан Васић“ и Удружења Јадовно 1941. Управо та интеракциjа ствара jедну нову димензиjу изложбе коjа ће са новим мjестима излагања дониjети и нове  реакциjе и одразе, коjи су саставани дио настоjања да се у стручну и jавност уопште унесе премиса о значаjу формирања колективног памћења на страдале претке,као и правилан друштвени однос према његовању успомене на њих.

Моjе Јадовно, отварање | Moje Jadovno, otvaranje Моjе Јадовно, отварање | Moje Jadovno, otvaranjeМоjе Јадовно, отварање | Moje Jadovno, otvaranje

Фотографиjе са отварања изложбе 20.6.2012.

Посљедње поруке жртава са пута на губилиште, њихове приjератне фотографиjе, али и фотографиjе  преживjелих чланова њихових породица склопљене у jединствене животне приче опомињу нас да jе човjек као личност и његова породица, нажалост основна jединка овог страшног злочина, коjоj морамо посветити наjвећу пажњу, да се, измеђуосталог, овакави злочини више не би поновили. Злочин геноцида и Холокауста у НДХ, свакако, jе имао и своjу идеолошку припрему као претходницу и она заузима jедан значаjан дио у изложбеноj концепциjи, као и вриjеме послиjе злочина у бившоj Југославиjи, гдjе можемо видjети jедан идеолошки и дневно-политички неадекватан однос друштва према страдалима и њиховим потомцима.

Ово су само неки од више диjелова коjи чине изложбену поставку „Моjе Јадовно“ као цjелину и коjи се наjбоље „преживе“ и саосjете приликом посjете и прегледа изложбе. Као што jе већ напоменуто ,приликом отварања изложбе, Јадовно никако ниjе ни по свом обиму, ни по карактеру локално стратиште, па се тако  и ова изложба  „спрема на пут“, прво на неке ближе националне и регионалне дестинациjе иза коjих ће ,како jе планирано, доћи и оне међународне, jер jе jадовничка жртва овакав приступ свакако заслужила.  За све оне коjи нису  jош посjетили изложбу у Бањоj Луци, а имаjу ту могућност, остаjе позив и прилика да то учине до 20. jула.

 

Везане виjести :

ОТВОРЕНА ИЗЛОЖБА „МОЈЕ ЈАДОВНО“

Изложба Моjе Јадовно

Почињу дани сjећања на jадовничке жртве

Пођимо на Јадовно 24. jуна 2012.

 

Подијелите вијест:

Помозите рад удружења Јадовно 1941.

Напомена: Изнесени коментари су приватна мишљења аутора и не одржавају ставове УГ Јадовно 1941. Коментари неприкладног садржаја ће бити обрисани без упозорења.

Оставите одговор

Ваша адреса е-поште неће бити објављена. Неопходна поља су означена *

Пратите нас на друштвеним мрежама: