Od 24. Juna 1941, Dana sjećanja na Jadovno, prošlo je:

JADOVNIČANI PORUČUJU:

Teče 80-ta godina od početka Pokolja, genocida počinjenog nad srpskim narodom od strane NDH. Osamdeset godina od tragedije na Velebitu, ličkom polju, ostrvu Pagu.

 

IZLOŽBENA POSTAVKA “MOJE JADOVNO” DO 20. JULA

Datum objave: utorak, 17 jula, 2012
Objavljeno u Kompleks Jadovno
Veličina slova: A- A+

Otvaranje-izlozhbe-Moje-Jadovno-20.jpgPrvu izložbu nakon 71 godine od velikog stradanja Srba i Jevreja u kompleksu logora smrti NDH Jadovno-Gospić-Pag, postavljenu u holu Odsjeka za istoriju  Filozofskog fakuleteta u Banjoj Luci, za nešto više od tri sedmice vidjelo je oko 500 posjetilaca,a Vi tu mogućnost imate još samo do do 20 jula.  Mladi ljudi, uglavnom studenti sa više fakulteta , do sada gotovo potpuno neobaviješteni o veličini i  brutalnosti zločina u pomenutom kompleksu logora, imali su priliku da se upoznaju sa  svim značajnim aspektima jadovničkog stradnja Srba i Jevreja. Ova izložba pored informativno-izložbenog karaktera ima i istraživački karakter u obimu u kojem je to metodološki moguće u radu sa ovakvom vrstom istorijskih izvora i istovremeno je putokaz kako se uopšteno sa vizuelnog stanovišta pristupa memorijalizaciji značajnih događaja, koji karakterno određuju identitetsko-sudbinske determinante jednog kolektiviteta.

Izložba je istovremeno i predmet stalne interakcije prošlosti i ljudi koji se njome bave sa naučnog stanovišta, ali i prosječno-informisanog posmatrača. „Zato su nam reakcije i odjeci izložbe veoma značajni“ , navode organizatori iz Udruženja studenata istorije ,, Dr Milan Vasić“ i Udruženja Jadovno 1941. Upravo ta interakcija stvara jednu novu dimenziju izložbe koja će sa novim mjestima izlaganja donijeti i nove  reakcije i odraze, koji su sastavani dio nastojanja da se u stručnu i javnost uopšte unese premisa o značaju formiranja kolektivnog pamćenja na stradale pretke,kao i pravilan društveni odnos prema njegovanju uspomene na njih.

Moje Jadovno, otvaranje | Moje Jadovno, otvaranje Moje Jadovno, otvaranje | Moje Jadovno, otvaranjeMoje Jadovno, otvaranje | Moje Jadovno, otvaranje

Fotografije sa otvaranja izložbe 20.6.2012.

Posljednje poruke žrtava sa puta na gubilište, njihove prijeratne fotografije, ali i fotografije  preživjelih članova njihovih porodica sklopljene u jedinstvene životne priče opominju nas da je čovjek kao ličnost i njegova porodica, nažalost osnovna jedinka ovog strašnog zločina, kojoj moramo posvetiti najveću pažnju, da se, izmeđuostalog, ovakavi zločini više ne bi ponovili. Zločin genocida i Holokausta u NDH, svakako, je imao i svoju ideološku pripremu kao prethodnicu i ona zauzima jedan značajan dio u izložbenoj koncepciji, kao i vrijeme poslije zločina u bivšoj Jugoslaviji, gdje možemo vidjeti jedan ideološki i dnevno-politički neadekvatan odnos društva prema stradalima i njihovim potomcima.

Ovo su samo neki od više dijelova koji čine izložbenu postavku „Moje Jadovno“ kao cjelinu i koji se najbolje „prežive“ i saosjete prilikom posjete i pregleda izložbe. Kao što je već napomenuto ,prilikom otvaranja izložbe, Jadovno nikako nije ni po svom obimu, ni po karakteru lokalno stratište, pa se tako  i ova izložba  „sprema na put“, prvo na neke bliže nacionalne i regionalne destinacije iza kojih će ,kako je planirano, doći i one međunarodne, jer je jadovnička žrtva ovakav pristup svakako zaslužila.  Za sve one koji nisu  još posjetili izložbu u Banjoj Luci, a imaju tu mogućnost, ostaje poziv i prilika da to učine do 20. jula.

 

Vezane vijesti :

OTVORENA IZLOŽBA “MOJE JADOVNO”

Izložba Moje Jadovno

Počinju dani sjećanja na jadovničke žrtve

Pođimo na Jadovno 24. juna 2012.

 
Pomozite rad udruženja Jadovno 1941.

Napomena: Izneseni komentari su privatna mišljenja autora i ne održavaju stavove UG Jadovno 1941. Komentari neprikladnog sadržaja će biti obrisani vez upozorenja.

KOMENTARI

Ostavite odgovor

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Neophodna polja su označena *

Top