fbpx
Ж | Ž

Podijelite vijest (kliknite na + za više opcija):

Izvedena monodrama „Čelične ratnice“

Na 9. Međunarodnom filmskom festivalu „Prvi kadar“ u Istočnom Sarajevu, režiser i glumac Jelena Mila, koja živi radi u Švedskoj, izvela je monodramu „Čelične ratnice“.

Istično Sarajevo-monodrama Čelična ratnica        Foto: SRNA
Istično Sarajevo-monodrama Čelična ratnica      Foto: SRNA

Monodarama „Čelične ratnice“ je priča o ženama ratnicima i dobrovoljcima na Balkanu u toku Prvog svjetskog rata.

Prema riječima Mile, koja je režiser i autor teksta ove monodrame, tekst je stvaran na osnovu originalnih zapisa, autentičnih izjava i odlomaka iz biografija konkretnih ratnica.

„One su nadljudskim naporom i predanošću podsticale na korektnost i dosljednost, služile za primjer, poštovanje i postale svjedočanstvo nehumanog vremena rata. Kako prije sto godina, tako i danas, one svojim prisustvom zacjeljuju rane i vaskrsavaju stradanja“, rekla je Mila.

Ona ističe da je ova monodrama pomen neuništivoj snazi armije čeličnih ratnica Srpkinja – Milunke Savić, Nadežde Petrović, Sofije Jovanović, Mileve Marić Ajnštajn i Srpkinje-Jevrejke Zorice Sarah Mitić, Crnogorki – Vasilije Vukotić i Milice Marka Miljanova Popović, Slovenke Antonije Javornik, Engleskinja – Flore Sanders i Elze Ingliš, Makedonke Delfe Ivanić, Švajcarkinje Katarine Šturceneger, Austrijanke Dijane Budisavljević, Holanđanke Žane Merkus i Amerikanke Meri Geldvin.

„Prateći živa svedočenja ovih žena i njihove biografije, monodrama otvara sliku besmisla rata i nužnosti očuvanja života i slobode“, naglašava Mila.

Prethodno, u saradnji sa Studijom crtanog filma „SCF 98“ iz Niša i Srpskom pravoslavnom crkvenom opštinom Novosarajevskom, a uz pomoć „Vorld vižna“ Sarajevo, realizovana je radionica animiranog filma „Duša čovjeka“ za učenike osnovnih i srednjih škola Istočnog Sarajeva i Kantona Sarajevo, omladinu sa posebnim potrebama, članove Udruženja „Vratite nam osmijeh“, Istočno Sarajevo i članove Forum teatra i Pravoslavne crkvene omladine.

Polaznici su imali priliku da se upoznaju sa istorijom animiranog filma, animacijskim tehnikama, procesom izrade animiranog filma. Kao rezultat radionice nastao je animirani film.

U okviru edukativnog programa Festivala održan je i „DokMasterKlas“, kao i predavanje režisera Dragana Elčića. Polaznici su imali priliku da, putem predavanja i filmske primjere, saznaju više o kreativnom dokumentarnom filmu, umjetničkoj slobodi, kreativnom doživljavanju stvarnosti i specifičnom uglu gledanja i promatranja filmske umjetnosti.

Večeras će se, u okviru najnovijeg filmskog programa Festivala koji je posvećen dobitnicima priznanja „Filmska klapa“ za doprinos razvoju manifestacije, kao i filmske umjetnosti u BiH, publici svojim stvaralaštvom predstaviti prošlogodišnji dobitnik nagrade reditelj Milovan Pandurević, direktor Kinoteke Republike Srpske.

 

Izvor: Radio Televizija Republike Srpske

 

Vezane vijesti:

Izložba o Sarajevskom atentatu

Projekat „Izučavanjem istorije do pomirenja“

Ne dao ti Bog da pogineš za otadžbinu

 

Podijelite vijest (kliknite na + za više opcija):

Pomozi rad udruženja Jadovno 1941. uplatom preko PayPal-a:

Napomena: Izneseni komentari su privatna mišljenja autora i ne održavaju stavove UG Jadovno 1941. Komentari neprikladnog sadržaja će biti obrisani bez upozorenja.

Ostavite odgovor

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena.

Pratite nas na društvenim mrežama: