fbpx
Ж | Ž

Podijelite vijest:

Izručenje Herende blokiraju naredbodavci zločina u Velikom parku

Advokat iz Sarajeva Fahrija Karkin izjavio je da je Nedžad Herenda, koji je osumljičen za ratni zločin nad osam pripadnika JNA u sarajevskom Velikom parku, voljan da dođe u BiH kako bi „progovorio“, ali su blokadu njegovog izručenja iz Holandije izlobirali naredbodavci zločina.

Nedžad Herenda (foto: www.avaz.ba)
Nedžad Herenda (foto: www.avaz.ba)

Karkin, koji brani prvoptuženog u procesu za ratni zločin u Velikom parku, nekadašnjeg komandanta Specijalne jedinice MUP-a Republike BiH Dragana Vikića, kaže da sud u Holandiji nije ni dao obrazloženje zbog čega je odbio da Herendu izruči BiH.

„Herenda je osumljičen za ratni zločin i veoma je čudno što ga nikad nije saslušao Haški tribunal, niti je dao iskaz bilo gdje. Čudno je što ga Holandija ne izručuje, jer znam da on hoće da dođe, ali mu oni ne daju“, rekao je Karkin za „Glas Srpske“.

Istraga o ubistvu vojnika JNA u Velikom parku otvorena je 2001. godine, a lani je zbog ovog zločina počelo suđenje Vikiću, tadašnjem pomoćniku ministra unutrašnjih poslova RBiH Jusufu Pušini, te Nerminu Uzunoviću i Mladenu Čovčiću koji su bili pripadnici takozvane Armije RBiH, čiji je komandant bio sarajevski kriminalac Jusuf Juka Prazina.

Međunarodna potjernica za pripadnicima zloglasne paravojne formacije „Ševe“ Herendom i Edvinom Jusićem raspisana je u martu prošle godine.

Uprkos potjernici Interpola, Herenda nikada nije uhapšen, već je samo lociran u Holandiji, gdje se skriva duže od dvije decenije.

Herenda je važio za glavnog egzekutora „Ševa“ i povezuju ga sa mnogim monstruoznim ubistvima i zločinima sa političkom pozadinom u koje je bio umiješan i vrh bošnjačke politike.

Riječ je o pokušaju ubistva sarajevskog kriminalca Ismeta Bajramovića Ćele, atentatu na porodicu generala takozvane Armije RBiH Sefera Halilovića i ubistvu bivšeg zamjenika direktora AID-a Nedžada Ugljena.

Ti slučajevi služe kao argument da određenim političkim krugovima u Sarajevu ne odgovara da Herenda bude izručen BiH jer bi bili otkriveni nalogodavci ovih zločina, piše „Glas Srpske“.

Izvor: SRNA

Vezane vijesti:

Holandija odbila da izruči ubicu osam vojnika JNA

Svjedok vidio kako Nedžad Herenda ubija zarobljene vojnike JNA

Svjedok čuo da su vojnike JNA ubili Nedžad Herenda i Davor …

Krivić: Saznao sam naveče da su vojnici JNA ubijeni | Jadovno …

Podijelite vijest:

Pomozite rad udruženja Jadovno 1941.

Napomena: Izneseni komentari su privatna mišljenja autora i ne održavaju stavove UG Jadovno 1941. Komentari neprikladnog sadržaja će biti obrisani bez upozorenja.

Ostavite odgovor

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Neophodna polja su označena *

Pratite nas na društvenim mrežama: