Ж | Ž

Подијелите вијест (кликните на + за више опција):

Израелски историчар мета напада из Сарајева због најављених појашњења извјештаја о Сребреници: Грајф не мијења бројке

ГРАЈФ: Нисмо умањили ниједну жртву. Баш нити једну жртву. Ово је број који се спомиње од почетка па надаље, није било другачије, око 8.000. И ми то не искривљујемо, ми то прихватамо. Такође, ми смо у извјештају осудили све злочине, а то ћемо учинити још снажније у нашем појашњењу.
Гидеон Грајф

БАЊАЛУКА – У извјештају Независне међународне комисије за истраживање страдања свих народа у сребреничком региону у периоду од 1992. до 1995. године, ништа суштински неће бити мијењано, већ ће само бити додатно појашњено оног што је већ написано, а што се, прије свега, односи на број настрадалих Бошњака у Сребреници и око Сребренице.

Појаснили су ово извори “Гласа Српске” наводећи да су најновији напади на предсједника ове комисије, израелског историчара Гидеона Грајфа, класичан обавјештајни спин, са циљем да буде уништена његова свјетска репутација и каријера без мрља, али и додатно дискредитован и обезвријеђен рад ове комисије.

– У разговору са Грајфом, он нам је рекао како жели да у извјештај уврсти додатна појашњења, а како би биле отклоњене све контроверзе, спекулације и погрешна тумачења. Ништа неће бити мијењано, како се тврди. У извјештају је наведено до којих је података Комисија дошла када је у питању број настрадалих Бошњака, али и да постоји велики број случајева који се не могу довести у везу с ратним злочином. Утврђено је да се за један број лица може рећи да су били предмет егзекуције, односно масакра, али и да је између три хиљаде и пет хиљада највјероватније настрадало у борбама са ВРС. И у том смислу ништа неће бити мијењано. Тврдње како он сада жели да изврши ревизију овог извјештаја, нису тачне. Његове изјаве су извучене из контекста, те тендециозно и злонамјерно пренесене. Нема ревидирања наведених бројки о броју настрадалих – поручили су извори “Гласа” из ове комисије који су упознати с намјерама Грајфа.

Потврдио је то и Грајфов адвокат и члан комисије Маркус Голдбах, који је за израелске медије рекао да је након што су прегледане све критике овог извјештаја, закључено да су исте неправедне и неутемељене, те да постоји потреба да се неке ствари додатно и стручно разјасне.

– Није нам била намјера да мијењамо историју, умањујемо жртве или амнестирамо злочинце. Али, исто тако морам нагласити да чланови Комисије именом, презименом и својим угледом стоје иза овог извјештаја. Није планирано ништа да се мијења, само неке ствари додатно појашњавамо – изјавио је Голдбах за израелски лист “Харетз”.

Гидеон Грајф је за “Харетз” потврдио да ће у наредним седмицама бити објављене допуне поменутог извјештаја, поручујући да ће оне представљати одговор критичарима који су га означили као ревизионисту.

На питање о планираним промјенама, Грајф је поручио да се неће много мијењати јер нема грешке у броју.

– Нисмо умањили ниједну жртву. Баш нити једну жртву. Ово је број који се спомиње од почетка па надаље, није било другачије, око 8.000. И ми то не искривљујемо, ми то прихватамо. Такође, ми смо у извјештају осудили све злочине, а то ћемо учинити још снажније у нашем појашњењу – рекао је Грајф за “Харетз”.

Неутемељено

Најаве Грајфа како планира допунити извјештај о Сребреници биле су повод, да се бошњачки политичари, федерални медији и представници разних невладиних организација поново обруше на њега, покушавајући представити како је извјештај израелског историчара, а који се специјализовао за истраживање Холокауста, најбоља потврда колико је овај документ Независне комисије наводно мањкав и ревизионистички. 

Извор: Глас Српске


Везане вијести:

Подијелите вијест (кликните на + за више опција):

Помозите рад удружења Јадовно 1941. уплатом преко PayPal-a:

Напомена: Изнесени коментари су приватна мишљења аутора и не одржавају ставове УГ Јадовно 1941. Коментари неприкладног садржаја ће бити обрисани без упозорења.

Оставите одговор

Ваша адреса е-поште неће бити објављена. Неопходна поља су означена *

Пратите нас на друштвеним мрежама: