Од 24. Јуна 1941, Дана сјећања на Јадовно, прошло је:
Од 24. Јуна 1941, Дана сјећања на Јадовно, прошло је:

Изненађени Пуповчевим оптужбама

Датум објаве: субота, 24 децембра, 2011
Величина слова: A- A+

https://jadovno.com/tl_files/ug_jadovno/img/baneri/srna2.jpg

Коалициjа удружења избjеглица Срба из Хрватске саопштила jе данас да jе неприjатно изненађена “оптужбама потпредсjедника Самосталне демократске српске странке (СДСС) Милорада Пуповца да у Србиjи постоjе људи коjи манипулишу мукама избjеглица и избjегличким удружењима и желе их претворити у средство за политичке обрачуне у Србиjи и Хрватскоj”.

У саопштењу Коалициjа удружења, чиjе jе сjедиште у Београду, подсjећа да jе Пуповац за Б92 рекао да “ти људи не раде да се риjеши проблем избjеглица, већ хоће да себи приграбе политички утицаj”.

Колициjа удружења избjеглица оциjенила jе да би Пуповац умjесто да се бави оптужбама “требало да каже избjеглим и проганим Србима и грађанима Србиjе коjи су оштећени у своjим имовинским и другим правима у Хрватскоj због чега његова странка ниjе инсистирала, као коалициони партнер ХДЗ од 2004. до 2011. године, да Влада Хрватске досљедно поштуjе људска права свих своjих грађана или у супротном да напусти Владу и не учествуjе у стварању лажне слике да су проблеми рjешени”.

Ово удружење позвало jе Пупувца да одговори српскоj jавности зашто jе СДСС одбила да подржи петициjу избjеглих и проганих Срба из Хрватске, коjом се тражи повратак имовине и стечених права, успостављање истих стандарда у суђењима за ратне злочине и рjешавање питања несталих лица, коjу jе потписало више од 70 000 оштећених грађана.

Према тврдњама Коалициjе удружења избjеглица, СДСС jе одбила и да подржи приjедлог да хрватски Сабор усвоjи декларациjу о поштовању људских права избjеглих и прогнаних Срба, коjом би држава преузела одговорност за штету учињену грађанима српске националности и дефинисала механизме за рjешавање имовинских проблема сваког поjединца или породице.

Коалициjа удружења избjеглица позвала jе СДСС да одговори и због чега jе подржала затварање преговора Владе Хрватске са ЕУ у вези с поглављем 23 – “правосуђе и људска права” 30. jуна ове године и због чега jе одбила да подржи приjедлог Коалициjе удружења избjеглица да се заjедничка декларациjа, коjу су потписали министри спољних послова Србиjе, Хрватске, БиХ и Црне Горе 7. новембра 2001. године у Беогрaду допуни одредбом коjом се четири државе обавезуjу да ће хитно започети диjалог о повратку одузете имовине и стечених права на темељу Анекса Г Бечког споразума, коjим се гарантуjе повратак права коjа су грађани имали на дан 31.12.1990. године

Извор: срна

 
Помозите рад удружења Јадовно 1941.

Напомена: Изнесени коментари су приватна мишљења аутора и не одржавају ставове УГ Јадовно 1941. Коментари неприкладног садржаја ће бити обрисани вез упозорења.

КОМЕНТАРИ

Оставите одговор

Ваша адреса е-поште неће бити објављена. Неопходна поља су означена *

Top