Ж | Ž

Podijelite vijest (kliknite na + za više opcija):

Izmijeniti optužnicu protiv Mahmuljina

Sakib MahmuljinRepublička organizacija porodica zarobljenih i poginulih boraca i nestalih civila zatražila je od glavnog tužioca BiH Gorana Salihovića izmjenu optužnice protiv bivšeg komandanta Trećeg korupsa Armije BiH Sakiba Mahmuljina da bi se izbjeglo maliciozno odugovlačenje postupka i objašnjenje ponašanja postupajućeg tužioca koji, kako navode, nastoji okarakterisati sukob u BiH kao međunarodni.

Ova organizacija smatra da će veliki broj dokaza iz optužnice Tužilaštva BiH protiv Mahmuljina kojima se, kako tvrde, oružani sukob u BiH nastoji okarakterisati kao međunarodni, uveliko usporiti ovo suđenje, ali i da će ga sasvim suprotno usmjeriti.

„Pitamo se zbog čega i po čijem nalogu tužilac uporno insistira na ovakvom kvalifikovanju rata u BiH i zar njegov posao ne bi trebalo da bude procesuiranje optuženog i zločina koji mu se stavljaju na teret, a ne utvrđivanje okolnosti i karaktera rata, koji je do sada brojnim optužnicama, presudama i Dejtonskim sporazumom okarakterisan kao tragični sukob između oružanih snaga unutar BiH“, navodi se u pismu Salihoviću.

U Republičkoj organizaciji tvrde da se postavlja opravdano pitanje da li je želja postupajućeg tužioca da navodima iz optužnice na mala vrata prekraja istoriju.

„Ako se već insistira na međunarodnom karakteru rata, onda bismo trebali govoriti o tome da su u BiH učestvovali islamski fanatici na strani Armije BiH, iz čega se može zaključiti da su u njemu otvoreno učestvovale i brojne islamske države, čiji su državljani organizovano dolazili da ratuju u BiH, uz velikodušnu podršku njihovih vlada“, navodi se u pismu.

Iz ove organizacije poručuju da njihovo interesovanje za ovo pitanje proizlazi iz činjenice da su mnogi od njenih članova direktno oštećeni, jer su članovi njihovih porodica na najsvirepiji način ubili pripadnici odreda „El mudžahedin“, koji su bili pod komandom optuženog.

Odred „El mudžahedin“, sa 1.774 pripadnika, formiran je naredbom komandanta Glavnog štaba takozvane Armije BiH Rasima Delića u avgustu 1993. godine.

To je bila dobrovoljačka formacija jačine samostalnog odreda u sastavu Trećeg zeničkog korpusa takozvane Armije BiH, pod komandom Mahmuljina. U tom odredu je bio veliki broj stranih državljana afroazijskog porijekla, podaci su MUP-a Srpske.

Sud BiH je 31. decembra prošle godine potvrdio optužnicu koja Mahmuljina tereti da je počinio krivično djelo ratni zločin protiv ratnih zarobljenika, ratni zločin protiv ranjenika i bolesnika i ratni zločin protiv civilnog stanovništva.

Na ročištu za izjašnjenje o krivici 4. februara Mahmuljin se izjasnio da nije kriv. Glavni pretres u ovom predmetu otvoren je 23. marta.

Radio Televizija Republike Srpske

Vezane vijesti:

Uhapšen Sakib Mahmuljin

Podignuta optužnica protiv Mahmuljina

Potvrđena optužnica Mahmuljinu za monstruozne zločine u Vozući

Nad Srbima vozućkog kraja izvršeno etničko čišćenje

Srpske glave „vrijedile“ 1.000 do 3.000 maraka

 

 

Podijelite vijest (kliknite na + za više opcija):

Pomozite rad udruženja Jadovno 1941. uplatom preko PayPal-a:

Napomena: Izneseni komentari su privatna mišljenja autora i ne održavaju stavove UG Jadovno 1941. Komentari neprikladnog sadržaja će biti obrisani bez upozorenja.

Ostavite odgovor

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena.

Pratite nas na društvenim mrežama: