Ж | Ž

Podijelite vijest (kliknite na + za više opcija):

Uhapšen Sakib Mahmuljin

Sakib Mahmuljin
Sakib Mahmuljin

Pripadnici Agencije za istrage i zaštitu BiH (SIPA) uhapsili su Sakiba Mahmuljina (63), nekadašnjeg komandanta Trećeg korpusa takozvane Armije BiH, koji je osumnjičen za zločine počinjene u periodu od jula do oktobra 1995. godine za vrijeme izvođenja ofanzivnih borbenih dejstava na širem području Vozuće, u kojima je učestvovala i jedinica „El mudžahedin“.

Riječ je o predmetu druge kategorije u kojem je istraga započeta u tužilaštvu pri Haškom tribunalu nakon čega je predmet proslijeđen pravosuđu BiH, saopšteno je iz Tužilaštva BiH.

Mahmuljin je osumnjičen za zločine počinjene na širem području Vozuće, u kojima je učestvovala i jedinica odreda „El mudžahedin“, čiji su pripadnici za vrijeme ovih borbenih dejstava, počinili ubistvo oko 50 ratnih zarobljenika srpske nacionalnosti, koji su prethodno oteti od druge jedinice Trećeg korpusa, koja ih je zarobila.

On je osumnjičen da je za nečovječno postupanje prema oko 20 ratnih zarobljenika i civila koje su navedeni odbijali odmah predati jedinici Vojne policije u skladu sa zapovjedima.

Sakib Mahmuljin kao komandant Trećeg korpusa takozvane Armije BiH tereti se da je propustio da spriječi da pripadnici jedinice „El mudžahedin“ počine ratni zločin nad ratnim zarobljenicima i civilima, te da počinioce kazni nakon počinjenog zločina.

On se tereti da je imao informacije da se pripadnici ove, njemu podređene jedinice, spremaju počiniti ova krivična djela, odnosno da su ih već počinili, ali da nije ništa poduzeo kako bi spriječio zločine i kaznio počinioce, te mu se stavlja na teret komandna odgovornost za krivična djela koja su počinili pripadnici odreda „El mudžahedin“.

Mahmuljin je osumnjičen za ratni zločin nad ratnim zarobljenicima, civilima, ranjenicima i bolesnicima.

Nakon hapšenja koje je izvršeno rano jutros u Sarajevu, osumnjičeni će biti sproveden postupajućem tužiocu koji će ga ispitati i nakon toga donijeti odluku o pokretanju prijedloga za određivanje mjere pritvora ili mjera zabrane u skladu sa zakonom.

 

Izvor: srna

 

Vezane vijesti:

SAKIB MAHMULjIN I ŠEFIK DžAFEROVIĆ DA ODGOVARAJU ZA ZLOČINE

PREDMET 10 GODINA STOJI U TUŽILAŠTVU BiH!

OKO 60 ZAROBLjENIH SRBA U RUKAMA MUDžAHEDINA

 

Podijelite vijest (kliknite na + za više opcija):

Pomozite rad udruženja Jadovno 1941. uplatom preko PayPal-a:

Napomena: Izneseni komentari su privatna mišljenja autora i ne održavaju stavove UG Jadovno 1941. Komentari neprikladnog sadržaja će biti obrisani bez upozorenja.

Ostavite odgovor

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena.

Pratite nas na društvenim mrežama: