fbpx
Ж | Ž

Podijelite vijest (kliknite na + za više opcija):

Potvrđena optužnica Mahmuljinu za monstruozne zločine u Vozući

Sud BiH potvrdio je optužnicu koja nekadašnjeg komandanta Trećeg korpusa takozvane Armije BiH Sakiba Mahmuljina tereti da je počinio krivično djelo ratni zločin protiv ratnih zarobljenika, ranjenika, bolesnika i civila na području opštine Zavidovići.

Sakib Mahmuljin
Sakib Mahmuljin

U optužnici se navodi da je Mahmuljin na području opštine Zavidovići, u svojstvu komandanta Trećeg korpusa, u čijem sastavu je djelovao i odred „El mudžahedin“, u toku 1995. godine, dok je trajala vojna operacija na širem području Zavidovića i Vozuće, nije ništa preduzeo kako bi spriječio zločin pripadnika ovog odreda nad ratnim zarobljenicima i civilima srpske nacionalnosti na tom području.

Mahmuljin je, navodi se u optužnici, imao informacije da se pripadnici ovog odreda spremaju počiniti zločin, te da nakon počinjenog zločina nije preduzeo ništa kako bi kaznio počinioce zločina.

U optužnici se navodi da su pripadnici odreda „El mudžahedin“, među kojima su bili borci iz afro-azijskih zemalja, nakon zarobljavanja ratnih zarobljenika, civila i sanitetskog osoblja srpske nacionalnosti počinili ubistvo više od 50 zarobljenika od kojih su neki ubijeni ritualnim odsjecanjem glava zarobljenika, koje su nakon toga pokazivane drugim zarobljenicima.

U optužnici se dodaje da su pripadnici ovog odreda zlostavljali i mučili zarobljenike, odsjecali im uši i nanosili ubodne rane po razni dijelovima tijela, vezali i premlaćivali raznim predmetima, primjenjivali izuzetno surove oblike mučenja, odnosno vezivanje zarobljenika u zgrčene položaje sa omčama oko vrata koje bi se uslijed pomjeranja stezale i gušile žrtve, u kojim su ih ostavljali više sati.

Od posljedica zlostavljanja i premlaćivanja mnoge žrtve su ostale sa trajnim posljedicama i invaliditetom.

Nakon rata, posmrtni ostaci oko 10 žrtava su pronađeni, identifikovani i sahranjeni, a za tijelima ostalih žrtava se još traga.

Mahmuljin se tereti da je znao za ubistva i zlostavljanja zatvorenika, koja su trajala više od 15 dana, u periodu juli – avugust i u drugom slučaju tokom septembra 1995. godine, te da nije ništa učinio da ove zločine spriječi, zaustavi ili da kazni počinioca.

On se tereti da je počinio krivično djelo ratni zločin protiv ratnih zarobljenika, ratni zločin protiv ranjenika i bolesnika i ratni zločin protiv civilnog stanovništva.

Uz optužnicu je predloženo pozivanje više od 70 svjedoka optužbe, od kojih će 11 dati iskaze uz mjere zaštite i priloženo je više od 900 dokaznih materijala, kojima će Tužilaštvo dokazivati krivicu optuženog.

Riječ je o predmetu kategorije dva koji je u fazi istrage dostavljen iz Haškog tribunala na procesuiranje u BiH.

Izvor: srna

Vezane vijesti:

Podignuta optužnica protiv Mahmuljina

Uhapšen Sakib Mahmuljin

SAKIB MAHMULjIN I ŠEFIK DžAFEROVIĆ DA ODGOVARAJU ZA ZLOČINE

 

Podijelite vijest (kliknite na + za više opcija):

Pomozite rad udruženja Jadovno 1941.

Napomena: Izneseni komentari su privatna mišljenja autora i ne održavaju stavove UG Jadovno 1941. Komentari neprikladnog sadržaja će biti obrisani bez upozorenja.

Ostavite odgovor

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Neophodna polja su označena *

Pratite nas na društvenim mrežama: