Ж | Ž

Podijelite vijest (kliknite na + za više opcija):

IZLOŽBENA POSTAVKA „MOJE JADOVNO“ DO 20. JULA

Otvaranje-izlozhbe-Moje-Jadovno-20.jpgPrvu izložbu nakon 71 godine od velikog stradanja Srba i Jevreja u kompleksu logora smrti NDH Jadovno-Gospić-Pag, postavljenu u holu Odsjeka za istoriju  Filozofskog fakuleteta u Banjoj Luci, za nešto više od tri sedmice vidjelo je oko 500 posjetilaca,a Vi tu mogućnost imate još samo do do 20 jula.  Mladi ljudi, uglavnom studenti sa više fakulteta , do sada gotovo potpuno neobaviješteni o veličini i  brutalnosti zločina u pomenutom kompleksu logora, imali su priliku da se upoznaju sa  svim značajnim aspektima jadovničkog stradnja Srba i Jevreja. Ova izložba pored informativno-izložbenog karaktera ima i istraživački karakter u obimu u kojem je to metodološki moguće u radu sa ovakvom vrstom istorijskih izvora i istovremeno je putokaz kako se uopšteno sa vizuelnog stanovišta pristupa memorijalizaciji značajnih događaja, koji karakterno određuju identitetsko-sudbinske determinante jednog kolektiviteta.

Izložba je istovremeno i predmet stalne interakcije prošlosti i ljudi koji se njome bave sa naučnog stanovišta, ali i prosječno-informisanog posmatrača. „Zato su nam reakcije i odjeci izložbe veoma značajni“ , navode organizatori iz Udruženja studenata istorije ,, Dr Milan Vasić“ i Udruženja Jadovno 1941. Upravo ta interakcija stvara jednu novu dimenziju izložbe koja će sa novim mjestima izlaganja donijeti i nove  reakcije i odraze, koji su sastavani dio nastojanja da se u stručnu i javnost uopšte unese premisa o značaju formiranja kolektivnog pamćenja na stradale pretke,kao i pravilan društveni odnos prema njegovanju uspomene na njih.

Moje Jadovno, otvaranje | Moje Jadovno, otvaranje Moje Jadovno, otvaranje | Moje Jadovno, otvaranjeMoje Jadovno, otvaranje | Moje Jadovno, otvaranje

Fotografije sa otvaranja izložbe 20.6.2012.

Posljednje poruke žrtava sa puta na gubilište, njihove prijeratne fotografije, ali i fotografije  preživjelih članova njihovih porodica sklopljene u jedinstvene životne priče opominju nas da je čovjek kao ličnost i njegova porodica, nažalost osnovna jedinka ovog strašnog zločina, kojoj moramo posvetiti najveću pažnju, da se, izmeđuostalog, ovakavi zločini više ne bi ponovili. Zločin genocida i Holokausta u NDH, svakako, je imao i svoju ideološku pripremu kao prethodnicu i ona zauzima jedan značajan dio u izložbenoj koncepciji, kao i vrijeme poslije zločina u bivšoj Jugoslaviji, gdje možemo vidjeti jedan ideološki i dnevno-politički neadekvatan odnos društva prema stradalima i njihovim potomcima.

Ovo su samo neki od više dijelova koji čine izložbenu postavku „Moje Jadovno“ kao cjelinu i koji se najbolje „prežive“ i saosjete prilikom posjete i pregleda izložbe. Kao što je već napomenuto ,prilikom otvaranja izložbe, Jadovno nikako nije ni po svom obimu, ni po karakteru lokalno stratište, pa se tako  i ova izložba  „sprema na put“, prvo na neke bliže nacionalne i regionalne destinacije iza kojih će ,kako je planirano, doći i one međunarodne, jer je jadovnička žrtva ovakav pristup svakako zaslužila.  Za sve one koji nisu  još posjetili izložbu u Banjoj Luci, a imaju tu mogućnost, ostaje poziv i prilika da to učine do 20. jula.

 

Vezane vijesti :

OTVORENA IZLOŽBA „MOJE JADOVNO“

Izložba Moje Jadovno

Počinju dani sjećanja na jadovničke žrtve

Pođimo na Jadovno 24. juna 2012.

 

Podijelite vijest (kliknite na + za više opcija):

Pomozite rad udruženja Jadovno 1941. uplatom preko PayPal-a:

Napomena: Izneseni komentari su privatna mišljenja autora i ne održavaju stavove UG Jadovno 1941. Komentari neprikladnog sadržaja će biti obrisani bez upozorenja.

Ostavite odgovor

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena.

Pratite nas na društvenim mrežama: