fbpx
Ж | Ž

Podijelite vijest (kliknite na + za više opcija):

Izložba „Prebilovci“ u Oslu

Detalj sa otvaranja izložbe
Detalj sa otvaranja izložbe

U subotu 01. aprila 2017. godine u 19 časova, u parohijskom domu SPC u Oslu, biće otvorena izložba ”Prebilovci”.

Organizator izložbe uz Srpsku pravoslavnu crkvenu opštinu sveti Vasilije Ostroški u Oslu je Srpsko društvo Ras osnovano u Oslu još 2010. godine. Nazvano je po starom gradu Rasu koji je bio centar srpske srednjovekovne države, danas na lokalitetu u blizini Novog Pazara. Iz Rasa je vladao i tu je sazivao sabore veliki župan Stefan Nemanja.

Izražavamo veliku zahvalnost Bojanu Rakonjcu na inicijativi i angažmanu.

Predviđeno je da izložbu otvori Milenko Jahura, predsednik Srpskog nacionalnog društva ”Prebilovci” a govoriće i Dušan J. Bastašić, predsednik udruženja građana ”Jadovno 1941.” iz Banja Luke koje je inicijator i zajedno sa KC Novoga Sada nosilac ovog projekta. Na otvaranju izložbe biće predstavljen i projekat „Memorijalni centar Prebilovačka kuća“.

Ideja o prebilovačkoj izložbi rođena je u dušama potomaka srpskih žrtava postradalih u ustaškoj Nezavisnoj Državi Hrvatskoj, okupljenih oko Srpskog nacionalnog društva „Prebilovci“ i Udruženja „Jadovno 1941.“.

Prebilovci su staro srpsko selo u Hercegovini, koje se nalazi na obodu doline Neretve, 5 km od Čapljine. Pretke današnjih Prebilovčana zatekli su Turci u selu, prilikom osvajanja Hercegovine u XV veku.
Do 1941. godine, Prebilovci su bili, za hercegovačke prilike, veliko i ekonomski jako selo u kome je žielo oko hiljadu stanovnika. Prema izeštaju žandarmerije NDH, iz septembra 1941. godine, ustaše su toga ljeta ubile 820 Srba iz Prebilovaca. Samo u jednom danu, 6.avgusta te godine, ubijeno je 550-600 žena i dece tako što su živi bačeni u Šurmanačku jamu kod Međugorja. Ugašen je život u 57 porodica.

”Ilindanski pokolj” preživelo je samo 170 Prebilovčana, pretežno muškaraca, koji su se ponovo ženili i u poznim godinama dobijali novu decu i davali im imena onih postradalih.
Tako je obnovljen život u selu.

Zbog ove tragedije, Prebilovci su četvrto na svetskoj listi najstradalnijih sela u Drugom svjetskom ratu.

Hram Vaskrsenja Hristovog u Prebilovcima
Hram Vaskrsenja Hristovog u Prebilovcima

U Norveškoj živi značajan broj Srba porjeklom iz Srpske, Srbije i zemalja nastalih raspadom bivše SFRJ. Posjetioci izložbe „Prebilovci“ u Oslu imaće priliku da upoznaju obične životne priče koje svjedoče o stradanju.

Podsjećamo da je na inicijativu i u organizaciji Srpske pravoslavne crkvene opštine sveti Vasilije Ostroški u Oslu i Srpskog društva Ras, u istom prostoru aprila mjeseca 2014. – te godine postavljena i izložbena postavka „Moje Jadovno“.

Autori izložbe „Prebilovci“ su Predrag Lozo i Dragoslav Ilić, istoričari iz Banja Luke.

Adresa: Frognerveien 47, 0266 Oslo
Vrijeme: 01. april 2017. u 19 časova
Ulaz slobodan!

Najava događaja na Fejsbuk stranici udruženja Jadovno 1941. – Molimo Vas da podijelite sa svojim prijateljima

Vezane vijesti:

VIDEO – Izložba „Prebilovci“ – Beograd 21. maj 2015 …

Spasovdan u Beogradu: Izložbom „Prebilovci” predstavljena …

U beogradu otvorena izložba o stradanju prebilovačkih srba

Sećanje je put poštovanja kojim treba da idemo – izložba …

Prebilovci – Jadovno 1941.

Prebilovci – selo na internetu

Podijelite vijest (kliknite na + za više opcija):

Pomozi rad udruženja Jadovno 1941. uplatom preko PayPal-a:

Napomena: Izneseni komentari su privatna mišljenja autora i ne održavaju stavove UG Jadovno 1941. Komentari neprikladnog sadržaja će biti obrisani bez upozorenja.

Ostavite odgovor

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena.

Pratite nas na društvenim mrežama: