Od 24. Juna 1941, Dana sjećanja na Jadovno, prošlo je:

JADOVNIČANI PORUČUJU:

Teče 80-ta godina od početka Pokolja, genocida počinjenog nad srpskim narodom od strane NDH. Osamdeset godina od tragedije na Velebitu, ličkom polju, ostrvu Pagu. Ako Bog da, sabraćemo se 19. juna 2021. kod Šaranove jame.

 

Izložba “Prebilovci” u Oslu

Datum objave: subota, 1 aprila, 2017
Veličina slova: A- A+
Detalj sa otvaranja izložbe
Detalj sa otvaranja izložbe

U subotu 01. aprila 2017. godine u 19 časova, u parohijskom domu SPC u Oslu, biće otvorena izložba ”Prebilovci”.

Organizator izložbe uz Srpsku pravoslavnu crkvenu opštinu sveti Vasilije Ostroški u Oslu je Srpsko društvo Ras osnovano u Oslu još 2010. godine. Nazvano je po starom gradu Rasu koji je bio centar srpske srednjovekovne države, danas na lokalitetu u blizini Novog Pazara. Iz Rasa je vladao i tu je sazivao sabore veliki župan Stefan Nemanja.

Izražavamo veliku zahvalnost Bojanu Rakonjcu na inicijativi i angažmanu.

Predviđeno je da izložbu otvori Milenko Jahura, predsednik Srpskog nacionalnog društva ”Prebilovci” a govoriće i Dušan J. Bastašić, predsednik udruženja građana ”Jadovno 1941.” iz Banja Luke koje je inicijator i zajedno sa KC Novoga Sada nosilac ovog projekta. Na otvaranju izložbe biće predstavljen i projekat “Memorijalni centar Prebilovačka kuća”.

Ideja o prebilovačkoj izložbi rođena je u dušama potomaka srpskih žrtava postradalih u ustaškoj Nezavisnoj Državi Hrvatskoj, okupljenih oko Srpskog nacionalnog društva „Prebilovci“ i Udruženja „Jadovno 1941.“.

Prebilovci su staro srpsko selo u Hercegovini, koje se nalazi na obodu doline Neretve, 5 km od Čapljine. Pretke današnjih Prebilovčana zatekli su Turci u selu, prilikom osvajanja Hercegovine u XV veku.
Do 1941. godine, Prebilovci su bili, za hercegovačke prilike, veliko i ekonomski jako selo u kome je žielo oko hiljadu stanovnika. Prema izeštaju žandarmerije NDH, iz septembra 1941. godine, ustaše su toga ljeta ubile 820 Srba iz Prebilovaca. Samo u jednom danu, 6.avgusta te godine, ubijeno je 550-600 žena i dece tako što su živi bačeni u Šurmanačku jamu kod Međugorja. Ugašen je život u 57 porodica.

”Ilindanski pokolj” preživelo je samo 170 Prebilovčana, pretežno muškaraca, koji su se ponovo ženili i u poznim godinama dobijali novu decu i davali im imena onih postradalih.
Tako je obnovljen život u selu.

Zbog ove tragedije, Prebilovci su četvrto na svetskoj listi najstradalnijih sela u Drugom svjetskom ratu.

Hram Vaskrsenja Hristovog u Prebilovcima
Hram Vaskrsenja Hristovog u Prebilovcima

U Norveškoj živi značajan broj Srba porjeklom iz Srpske, Srbije i zemalja nastalih raspadom bivše SFRJ. Posjetioci izložbe “Prebilovci” u Oslu imaće priliku da upoznaju obične životne priče koje svjedoče o stradanju.

Podsjećamo da je na inicijativu i u organizaciji Srpske pravoslavne crkvene opštine sveti Vasilije Ostroški u Oslu i Srpskog društva Ras, u istom prostoru aprila mjeseca 2014. – te godine postavljena i izložbena postavka “Moje Jadovno”.

Autori izložbe “Prebilovci” su Predrag Lozo i Dragoslav Ilić, istoričari iz Banja Luke.

Adresa: Frognerveien 47, 0266 Oslo
Vrijeme: 01. april 2017. u 19 časova
Ulaz slobodan!

Najava događaja na Fejsbuk stranici udruženja Jadovno 1941. – Molimo Vas da podijelite sa svojim prijateljima

Vezane vijesti:

VIDEO – Izložba „Prebilovci“ – Beograd 21. maj 2015 …

Spasovdan u Beogradu: Izložbom „Prebilovci” predstavljena …

U beogradu otvorena izložba o stradanju prebilovačkih srba

Sećanje je put poštovanja kojim treba da idemo – izložba …

Prebilovci – Jadovno 1941.

Prebilovci – selo na internetu


Tagovi:

Pomozite rad udruženja Jadovno 1941.

Napomena: Izneseni komentari su privatna mišljenja autora i ne održavaju stavove UG Jadovno 1941. Komentari neprikladnog sadržaja će biti obrisani vez upozorenja.

KOMENTARI

Ostavite odgovor

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Neophodna polja su označena *

Top