fbpx
Pretraga
Close this search box.
Ж | Ž

Podijelite vijest:

Izložba „Pisma Hilde Dajč“ 10. maja u Vršcu

Izložba „Pisma Hilde Dajč“ čiji je autor Aleksandar Zograf biće otvorena u Vršcu 10. maja, sa početkom od 12 časova u maloj galeriji Kulturnog centra u Vršcu (Sterijina 62).

Hilda Dajč
Hilda Dajč

Postavka izložbe „Pisma Hilde Dajč“ posvećena je jevrejki Hildi, koja jeposlednje dane života provela u logoru Staro sajmište, u koji je otišla dobrovoljno kako bi kao medicinska sestra pomagala svojim sunarodnicima.

Pisma koja je Hilda pisala svojim prijateljicama, Nadi Novak i Mirjani Petrović, sačuvana su i svedoče o životu „među žicama, životu u kome ličnost postaje broj, životu kojem je oduzeto dostojanstvo, nada i vera“.

Hilda Dajč je rođena 1922. u Beču, u aškenaskoj porodici koju su sačinjavali njeni roditelji, Emil i Augusta, i mlađi brat Hans. Nekoliko godina nakon rođenja porodica Dajč preselila se u Beograd.

Pre rata, pošto je maturirala u gimnaziji kao jedna od najboljih u svojoj generaciji, Hilda se upisala na studije arhitekture na Beogradskom univerzitetu. Pošto su, u okupiranoj Srbiji, studije prekinute, Hilda je volontirala kao medicinska sestra u Jevrejskoj bolnici u Beogradu. Prvih meseci okupacije Hildin otac, Emil Dajč, bio je na dužnosti potpredsednika Vertretung der Judischen Gemainchaft, predstavničkog tela Jevrejske zajednice u Beogradu.

Zahvaljujući angažovanju Emila Dajča u Predstavničkom telu, u ranoj fazi okupacije, Hildina porodica je bila pošteđena mnogih oštrih antisemitskih mera i zakona kojima su u to vreme bili izloženi Jevreji u Beogradu. Iako porodice onih koji su bili u rukovodstvu Jevrejskog predstavničkog tela, su u prvi mah bili delimično pošteđeni od deportacije, Hilda se, protivno željama svoje porodice, dobrovoljno prijavila da ode u logor i nastavi da vrši dužnosti medicinske sestre među, kako je sama izjavila, „ljudima kojima je potrebna pomoć“.

Pisma Hilde Dajč nude redak i dirljiv uvid u uslove u Jevrejskom logoru na Sajmištu, između decembra 1941. i maja 1942. godine.

Datum smrti Hilde Dajč nije poznat, ali je sigurno da je ubijena u gasnom kamionu, zajedno sa preko 6.000 žena, dece i starih. Od kraja marta, do 10. maja 1942., logoraši su, u grupama od 50 do 100 ljudi, poslednji put prolazeći ulicama Beograda, odvoženi do masovnih grobnica u Jajincima. Njena porodica streljana je tokom marta 1942. Prva tri pisma Hilde Dajč su vlasništvo Jevrejskog istorijskog muzeja u Beogradu, dok se četvrto nalazi u Istorijskom Arhivu Beograda.

Izložbu je pripremilo Ministarstvo prosvete, nauke i tehnološkog razvoja u saradnji sa ambasadom Izraela u Srbiji.

(www.evrsac.rs)

Izvor: 

Vezane vijesti:

Haris Dajč za NEWSWEEK: Staro Sajmište u trouglu zaborava …

Ruta smrti od Starog sajmišta do Jajinaca | Jadovno 1941.

Istina o logoru Zemun 1941-1944. | Jadovno 1941.

Podijelite vijest:

Pomozite rad udruženja Jadovno 1941.

Napomena: Izneseni komentari su privatna mišljenja autora i ne održavaju stavove UG Jadovno 1941. Komentari neprikladnog sadržaja će biti obrisani bez upozorenja.

Ostavite odgovor

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Neophodna polja su označena *

Pratite nas na društvenim mrežama: