Od 24. Juna 1941, Dana sjećanja na Jadovno, prošlo je:

JADOVNIČANI PORUČUJU:

Teče 80-ta godina od početka Pokolja, genocida počinjenog nad srpskim narodom od strane NDH. Osamdeset godina od tragedije na Velebitu, ličkom polju, ostrvu Pagu. Ako Bog da, sabraćemo se 19. juna 2021. kod Šaranove jame.

 

Izložba “Moje Jadovno” u Kozarskoj Dubici na Dan opštine 27. aprila

Datum objave: četvrtak, 27 aprila, 2017
Veličina slova: A- A+
Logor Jadovno
Logor Jadovno

U holu Srednjoškolskog centra “Nikola Tesla” u Kozarskoj Dubici, u četvrtak 27. aprila 2017. godine, oko 11 časova biće otvorena izložba „Moje Jadovno“.

Dan opštine Kozarska Dubica, 27. april i ove godine će biti obilježen nizom svečanosti protokolarnog, sportskog i kulturnog karaktera.
U jutarnjim časovima, biće položeni vijenici u parku na Trgu narodnih heroja kod spomenika Dubičanima ubijenim na platanama 20. septembra 1944. godine.
Zatim će u holu Srednjoškolskog centra “Nikola Tesla” biti otvorene izložbe “Donja Gradina od sela do memorijala”, autora Dejana Motla i “Moje Jadovno”, autora Dušana J. Bastašića, Dragoslava Ilića i Predraga Loze.

Izložba će biti postavljena od 27. aprila do 04 . maja 2017. a može se pogledati od 08. do 19. časova.

Tradicionalna “Trka oslobođenja” počeće u 17.00 časova, a u Domu kulture u 20.00 časova biće održana i svečana sjednica Skupštine opštine Kozarska Dubica, sa kulturno-umjetničkim programom.

Prva izložba, 75 godine nakon stradanja 38.000 Srba u kompleksu logora smrti NDH Jadovno-Gospić-Pag, nakon premijere u Novom Sadu postavljena je i u Ruskom domu u Beogradu, Banjaluci, Trebinju, Derventi, Istočnom Sarajevu, Bijeljini i još nekoliko gradova Srpske i Srbije.

U inostranstvu, izložba je postavljena u Njujorku, Filadelfiji, Londonu, Lesteru, Kišinjevu i Oslu.

Izložba je projekat Kulturnog centra Novog Sada i udruženja Jadovno 1941.

Pored domaćina, na otvaranju izložbe govoriće i Dušan J. Bastašić, predsjednik udruženja građana Jadovno 1941.

Stradanje Srba sa područja Kozare i potkozarskih sela nije vezano samo za prethodni rat. Zločin nad zločinima, i zločinci nad zločincima, u NDH nanijeli su narodu na ovim prostorima gubitke od kojih se još nismo oporavili. Svjedočeći o Jadovnu kao kompleksu logora smrti, vidjećemo koliko je to stradanje dio porodičnog i nacionalnog identiteta.

Posjetioci izložbe, za koje pretpostavljamo da znaju malo ili gotovo ništa o veličini i  brutalnosti zločina u ovom kompleksu logora, dobiće priliku da se upoznaju sa svim značajnim aspektima jadovničkog stradanja.

Ova izložbena postavka, svojevrsno je svjedočanstvo o stradanju srpskog naroda. Izložba ima svoju ulogu u prevenciji genocida i predstavlja doprinos udruženja Jadovno 1941. Banjaluka-Beograd u borbi za biološki opstanak srpskog naroda na njegovom duhovnom području. Izložbena postavka „Moje Jadovno“ predstavlja se na 16 panoa, koji pokazuju istinu o stradanju Srba za koju se dugo nije znalo.

Značaj ove izložbe je i u tome što predstavlja vapaj da se vrati dostojanstvo žrtvama kompleksa logora smrti Gospić, Jadovno i Pag. Ona je pokušaj da se preispita vlastiti nacionalni odnos prema prošlosti u NDH, kao i uopšte odnos prema stradanju srpskog naroda u 20. vijeku.

Uspomena na žrtvu nije retrogradna i ne zahtijeva revanšizam, već pomaže da se stvari iz prošlosti ne bi dogodile nekim budućim generacijama.

Udruženje Jadovno 1941. duguje zahvalnost Opštini Kozarska Dubica i gospođi Slavici Drvenici na inicijativi i trudu da se izložba “Moje Jadovno” postavi u Kozarskoj Dubici.

Priredio: Jadovno 1941.

Vezane vijesti:

07.04.2017. – ODRŽAN SASTANAK ORGANIZACIONOG ODBORA ZA PARASTOS I POMEN U DONjOJ GRADINI I ZA DAN OPŠTINE

Izložba „Moje Jadovno“ u Prijedoru do 15. septembra | Jadovno

Izložba „Moje Jadovno“ pred rogatičanima | Jadovno 1941.

Izložba i predavanje „Moje Jadovno“ u Apatinu

IZLOŽBA „MOJE JADOVNO“ U AMBASADI SRBIJE U LONDONU

Objelodanjena Jadovnička tragedija Srbima u Lesteru

IZLOŽBA „MOJE JADOVNO“ U LONDONU

OBILjEŽAVANjE DANA SJEĆANjA NA JASENOVAC

Foto: Otvaranje izložbe MOJE JADOVNO u Beogradu

Video: Otvaranje izložbe MOJE JADOVNO u Beogradu

IZLOŽBA O USTAŠKIM ZLOČINIMA U JADOVNU

Novi Sad: otvorena izložba Moje Jadovno

Marko Kovačević: O Izložbi „Moje Jadovno“ u KCNS – Jadovno 

BL – Otvorena izložba „Moje Jadovno“

OBILjEŽAVANjE DANA SJEĆANjA NA JASENOVAC

Izložba „Moje Jadovno“ u Doboju (VIDEO)

12.03.2013. – IZLOŽBA MOJE JADOVNO U BIJELjINI

„MOJE JADOVNO“ – SVJEDOČENjE ZLOČINA

ISTINA O STRADANjU SRBA OSNOVA ZA BOLjU BUDUĆNOST

POTRESNA SVJEDOČENjA O STRADANjU SRBA U LOGORU JADOVNO

SLOBOMIR TV: MOJE JADOVNO 

OTVORENA IZLOŽBA „MOJE JADOVNO“

Izložba Moje Jadovno


Tagovi:

Pomozite rad udruženja Jadovno 1941.

Napomena: Izneseni komentari su privatna mišljenja autora i ne održavaju stavove UG Jadovno 1941. Komentari neprikladnog sadržaja će biti obrisani vez upozorenja.

KOMENTARI

Ostavite odgovor

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Neophodna polja su označena *

Top