fbpx
Ж | Ž

Подијелите вијест (кликните на + за више опција):

ИЗЛОЖБА АРХИВА СРПСКЕ У БЕОГРАДУ

У Београду отворена изложба ''Бањалука - окупациjа и ослобођење'
У Београду отворена изложба “Бањалука – окупациjа и ослобођење’
У Архиву Србиjе у Београду данас jе отворена изложба „Бањалука – окупациjа и ослобођење“ приређена поводом 70 година од ослобођења Бањалуке у Другом свjетском рату.

Директор Представништва Републике Српске у Београду Млађен Цицовић рекао jе, отвараjући изложбу, да jе посебан дио изложбе посвећен завршним операциjама за ослобођење Бањалуке и документима коjи свjедоче о периоду непосредно послиjе рата, нарочито о раду нових власти и почетку рада мирнодопских установа и органа у Бањалуци.

Изложбу jе приредио Архив Републике Српске у сарадњи са Удружењем архивских радника Српске.

Директор Архива Републике Српске Боjан Стоjнић подсjетио jе да архиви Србиjе и Српске имаjу потписан протокол о сарадњи и навео да jе данашња изложба почетак сарадње двиjе институциjе.

Он jе додао да jе планирано да сарадња буде проширена у области издавачке дjелатности, код обjављивања докумената, при организовању заjедничких научних скупова и изложби.

Посjетиоци ће имати прилику да виде фотографиjе бомбардовања и заузимања Бањалуке од њемачких воjних снага 1941. године, списе о дjеловању органа Независне Државе Хрватске, документе о терору и злочинима над српским и jевреjским становништвом, као и фотографиjе и документе коjе се односе на дjеловање четничког и народноослободилачког покрета.

Један од аутора изложбе Мирjана Тодоровић Билић каже да су на изложби представљена документа коjа се чуваjу у Архиву Републике Српске, Историjском музеjу БиХ, Архиву БиХ, Музеjу историjе Југославиjе и Националном архиву САД.

Аутори изложбе, коjа ће у Београду бити отворена до 27. новембра, су и Верица Стошић и Владан Вуклиш. Отварању изложбе присуствовао jе амбасадор БиХ у Србиjи Лазар Миркић.

Извор: srna

Везане виjести:

ОТВОРЕНА ИЗЛОЖБА „БАЊАЛУКА – ОКУПАЦИЈА И ОСЛОБОЂЕЊЕ“

Подијелите вијест (кликните на + за више опција):

Помози рад удружења Јадовно 1941. уплатом преко PayPal-a:

Напомена: Изнесени коментари су приватна мишљења аутора и не одржавају ставове УГ Јадовно 1941. Коментари неприкладног садржаја ће бити обрисани без упозорења.

Оставите одговор

Ваша адреса е-поште неће бити објављена.

Пратите нас на друштвеним мрежама: