fbpx
Ж | Ž

Podijelite vijest (kliknite na + za više opcija):

OTVORENA IZLOŽBA „BANjALUKA – OKUPACIJA I OSLOBOĐENjE“

Otvorena izložba o Banja Luci u Drugom svjetskom ratu

Otvorena izložba o Banja Luci u Drugom svjetskom ratu

Izložba arhivskih dokumenata pod nazivom „Banjaluka – okupacija i oslobođenje“ otvorena je danas u galeriji Akademije nauka i umjetnosti Republike Srpske, povodom obilježavanja 70 godina od oslobođenja Banjaluke u Drugom svjetskom ratu i Dana grada.

Gradonačelnik Banjaluke Slobodan Gavranović rekao je, otvarajući izložbu, da su na 38 panoa smješteni dokumenti i fotografije koje svjedoče o teškom vremenu ovog grada, o periodu od 1941. do 1945. godine sa brojnim podacima o onima koji su aktivno učestvovali u tome da donesu slobodu.

On je naveo da je u tim ratnim godinama oko 4.500 Banjalučana položilo život, ističući da su mnogi od njih utkali život u slobodu u okviru narodnooslobodilačkog pokreta i jedinica koje su Banjaluku pokušale da oslobode i 1944. godine u dva navrata.

Podsjećajući da je Banjaluka oslobođena 22. aprila 1945. godine, Gavranović je istakao da je ona danas moderan i lijep grad.

Gavranović je naglasio da je izložbu gradu i građanima poklonio Arhiv Republike Srpske, koji danas obilježava 62 godine od formiranja.

Arhivista u Arhivu Republike Srpske Marijana Todorović Bilić i jedan od autora izložbe „Banjaluka – okupacija i oslobođenje“ rekla je novinarima da se izložba sastoji od tri cjeline, i to „Godine okupacije“, „Banjalučke operacije za oslobođenje Banjaluke“ i „Godina oslobođenja“.

Ona je navela da su predstavljena 243 eksponata raspoređena na 38 panoa, te da je najvećim dijelom građa preuzeta iz arhivskih fondova Arhiva Republike Srpske, zatim iz Arhiva BiH, Istorijskog muzeja BiH i Istorijskog muzeja Jugoslavije.

Direktor Arhiva Republike Srpske Bojan Stojnić uručio je, povodom Dana Arhiva Republike Srpske, gradonačelniku Banjaluke povelju Vladislava Drugog Jagelovića iz 1494. godine u kojoj se prvi put pominje ime Banjaluke.

Nakon otvaranja promovisan je film autora Aleksandra Bojka „Orginalni snimci iz ratnog i neposrednog poslijeratnog perioda Banjaluke“.

Otvaranju su, osim velikog broja Banjalučana, prisustvovali su generalni konzul Srbije u Banjaluci Vladimir Nikolić, direktor Arhiva Republike Srpske Bojan Stojnić, prvi direktor Arhiva Republike Srpske Nebojša Radmanović, predsjednik Udruženja Arhivskih radnika Republike Srpske Dušan Popović, predstavnici Akademije nauka i umjetnosti Republike Srpske i SUBNOR-a.

Izložba „Banjaluka – okupacija i oslobođenje“, čiji su autori i Vladan Vukliš i Verica Stošić, biće otvorena do 5. maja, a pokrovitelj je grad Banjaluka.

Izvor: tl_files/ug_jadovno/img/otadzbinski_rat_novo/2014/srna.png

Vezane vijesti:

Bosanska krajina u Drugom svetskom ratu(4) – Jadovno 1941.

22.06.2013. – Banja Luka:Parastos i komemoracja … – Jadovno 1941.

BANjA LUKA: SUTRA PARASTOS ŽRTVAMA USTAŠKOG POKOLjA

 

Podijelite vijest (kliknite na + za više opcija):

Pomozite rad udruženja Jadovno 1941.

Napomena: Izneseni komentari su privatna mišljenja autora i ne održavaju stavove UG Jadovno 1941. Komentari neprikladnog sadržaja će biti obrisani bez upozorenja.

Ostavite odgovor

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Neophodna polja su označena *

Pratite nas na društvenim mrežama: