Od 24. Juna 1941, Dana sjećanja na Jadovno, prošlo je:

JADOVNIČANI PORUČUJU:

Teče 80-ta godina od početka Pokolja, genocida počinjenog nad srpskim narodom od strane NDH. Osamdeset godina od tragedije na Velebitu, ličkom polju, ostrvu Pagu. Ako Bog da, sabraćemo se 19. juna 2021. kod Šaranove jame.

 

IZLOŽBA ARHIVA SRPSKE U BEOGRADU

Datum objave: utorak, 27 oktobra, 2015
Veličina slova: A- A+
U Beogradu otvorena izložba ''Banjaluka - okupacija i oslobođenje'
U Beogradu otvorena izložba ”Banjaluka – okupacija i oslobođenje’
U Arhivu Srbije u Beogradu danas je otvorena izložba “Banjaluka – okupacija i oslobođenje” priređena povodom 70 godina od oslobođenja Banjaluke u Drugom svjetskom ratu.

Direktor Predstavništva Republike Srpske u Beogradu Mlađen Cicović rekao je, otvarajući izložbu, da je poseban dio izložbe posvećen završnim operacijama za oslobođenje Banjaluke i dokumentima koji svjedoče o periodu neposredno poslije rata, naročito o radu novih vlasti i početku rada mirnodopskih ustanova i organa u Banjaluci.

Izložbu je priredio Arhiv Republike Srpske u saradnji sa Udruženjem arhivskih radnika Srpske.

Direktor Arhiva Republike Srpske Bojan Stojnić podsjetio je da arhivi Srbije i Srpske imaju potpisan protokol o saradnji i naveo da je današnja izložba početak saradnje dvije institucije.

On je dodao da je planirano da saradnja bude proširena u oblasti izdavačke djelatnosti, kod objavljivanja dokumenata, pri organizovanju zajedničkih naučnih skupova i izložbi.

Posjetioci će imati priliku da vide fotografije bombardovanja i zauzimanja Banjaluke od njemačkih vojnih snaga 1941. godine, spise o djelovanju organa Nezavisne Države Hrvatske, dokumente o teroru i zločinima nad srpskim i jevrejskim stanovništvom, kao i fotografije i dokumente koje se odnose na djelovanje četničkog i narodnooslobodilačkog pokreta.

Jedan od autora izložbe Mirjana Todorović Bilić kaže da su na izložbi predstavljena dokumenta koja se čuvaju u Arhivu Republike Srpske, Istorijskom muzeju BiH, Arhivu BiH, Muzeju istorije Jugoslavije i Nacionalnom arhivu SAD.

Autori izložbe, koja će u Beogradu biti otvorena do 27. novembra, su i Verica Stošić i Vladan Vukliš. Otvaranju izložbe prisustvovao je ambasador BiH u Srbiji Lazar Mirkić.

Izvor: srna

Vezane vijesti:

OTVORENA IZLOŽBA „BANjALUKA – OKUPACIJA I OSLOBOĐENjE“
Pomozite rad udruženja Jadovno 1941.

Napomena: Izneseni komentari su privatna mišljenja autora i ne održavaju stavove UG Jadovno 1941. Komentari neprikladnog sadržaja će biti obrisani vez upozorenja.

KOMENTARI

Ostavite odgovor

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Neophodna polja su označena *

Top