Od 24. Juna 1941, Dana sjećanja na Jadovno, prošlo je:

JADOVNIČANI PORUČUJU:

Teče 80-ta godina od početka Pokolja, genocida počinjenog nad srpskim narodom od strane NDH. Osamdeset godina od tragedije na Velebitu, ličkom polju, ostrvu Pagu.

 

IZLOŽBA ARHIVA SRPSKE U BEOGRADU

Datum objave: utorak, 27 oktobra, 2015
Veličina slova: A- A+
U Beogradu otvorena izložba ''Banjaluka - okupacija i oslobođenje'
U Beogradu otvorena izložba ”Banjaluka – okupacija i oslobođenje’
U Arhivu Srbije u Beogradu danas je otvorena izložba “Banjaluka – okupacija i oslobođenje” priređena povodom 70 godina od oslobođenja Banjaluke u Drugom svjetskom ratu.

Direktor Predstavništva Republike Srpske u Beogradu Mlađen Cicović rekao je, otvarajući izložbu, da je poseban dio izložbe posvećen završnim operacijama za oslobođenje Banjaluke i dokumentima koji svjedoče o periodu neposredno poslije rata, naročito o radu novih vlasti i početku rada mirnodopskih ustanova i organa u Banjaluci.

Izložbu je priredio Arhiv Republike Srpske u saradnji sa Udruženjem arhivskih radnika Srpske.

Direktor Arhiva Republike Srpske Bojan Stojnić podsjetio je da arhivi Srbije i Srpske imaju potpisan protokol o saradnji i naveo da je današnja izložba početak saradnje dvije institucije.

On je dodao da je planirano da saradnja bude proširena u oblasti izdavačke djelatnosti, kod objavljivanja dokumenata, pri organizovanju zajedničkih naučnih skupova i izložbi.

Posjetioci će imati priliku da vide fotografije bombardovanja i zauzimanja Banjaluke od njemačkih vojnih snaga 1941. godine, spise o djelovanju organa Nezavisne Države Hrvatske, dokumente o teroru i zločinima nad srpskim i jevrejskim stanovništvom, kao i fotografije i dokumente koje se odnose na djelovanje četničkog i narodnooslobodilačkog pokreta.

Jedan od autora izložbe Mirjana Todorović Bilić kaže da su na izložbi predstavljena dokumenta koja se čuvaju u Arhivu Republike Srpske, Istorijskom muzeju BiH, Arhivu BiH, Muzeju istorije Jugoslavije i Nacionalnom arhivu SAD.

Autori izložbe, koja će u Beogradu biti otvorena do 27. novembra, su i Verica Stošić i Vladan Vukliš. Otvaranju izložbe prisustvovao je ambasador BiH u Srbiji Lazar Mirkić.

Izvor: srna

Vezane vijesti:

OTVORENA IZLOŽBA „BANjALUKA – OKUPACIJA I OSLOBOĐENjE“
Pomozite rad udruženja Jadovno 1941.

Napomena: Izneseni komentari su privatna mišljenja autora i ne održavaju stavove UG Jadovno 1941. Komentari neprikladnog sadržaja će biti obrisani vez upozorenja.

KOMENTARI

Ostavite odgovor

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Neophodna polja su označena *

Top